Galareta z kurczaka

Przez Izabela

Galareta z kurczaka to bardzo popularne danie w polskich domach. Zazwyczaj robi się ją kiedy zostaje mięso z rosołu i oczywiście sam rosołek. W moim domu jest nie inaczej. Jeśli chcesz zobaczyć jak robię klarowny rosół, odsyłam Cię tutaj, gdzie w wyróżnionych relacjach pokazuję krok po kroku i udzielam swoich wskazówek. Do galarety można dobrać dowolne dodatki, u mnie jest to zwykle marchewka, groszek, kukurydza i natka pietruszki. Możesz dodać również czerwoną paprykę lub przepiórcze jajka, które dodatkowo wzbogacą galaretę o walory wizualne.

SKŁADNIKI:

mięso drobiowe – udka lub filety z piersi (tutaj proporcje dla 5 kawałków podudzia)
rosół – 1,5 litra
żelatyna z przyprawami – 1,5 opakowania (może być nieco więcej)
marchewki z rosołu – kilka sztuk
kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
groszek konserwowy – 1 mała puszka
natka pietruszki – pół pęczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jak przygotować rosół, chyba każdy wie, a jeśli nie, to odsyłam na mój Instagram, gdzie w wyróżnionych relacjach pokazuję to krok po kroku. Zacznij od odmierzenia ilości rosołu, którą potrzebujesz, u mnie było to 1,5 litra. Przelej go dokładnie przez bardzo drobne sito lub gazę by pozbyć się ewentualnych niechcianych kawałków mięsa czy warzyw. Następnie doprowadź rosół do wrzenia, zdejmij go z ognia i bardzo dokładnie rozpuść w nim żelatynę. Odstaw do przestudzenia.

W tym czasie przygotuj pojemniki, w których chcesz przygotować galaretę oraz potrzebne składniki: marchewkę, kukurydzę, natkę pietruszki, mięso z kurczaka i groszek konserwowy. Pojemniczki opłucz w zimnej wodzie i nie osuszaj ich, łatwiej będzie później wyjąć galaretę. Do każdego pojemniczka dodawaj kolejno: posiekaną natkę pietruszki:

Marchewkę pokrojoną w talarki lub kosteczkę:

Odsączoną i opłukaną kukurydzę konserwową:

Odsączony i opłukany groszek konserwowy

I na końcu obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki mięso z rosołu:

U mnie została jeszcze marchewka, więc dodałam ją ponownie na końcu

Kiedy przygotowana wcześniej galareta z rosołku zaczyna tężeć, dodaj ją do pojemniczków z warzywami i mięsem, a następnie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz