Bezglutenowa rolada biszkoptowa z konfiturą wiśniową i kremem mascarpone

Przez Izabela

Rolada biszkoptowa z konfiturą wiśniową i śmietanowym kremem z serkiem mascarpone to puszyste i lekkie ciasto, idealne na poobiedni deser czy rodzinne spotkanie. Poniżej podaję składniki na wersję bezglutenową. Jeśli nie posiadasz mąki ryżowej i nie stosujesz diety bezglutenowej, możesz użyć mąki pszennej. Wykonanie rolady nie jest czasochłonne, a poziom trudności jest niski. Ta rolada jest więc doskonałą propozycją by zaskoczyć bliskich smacznym ciastem. Ja użyłam konfitury wiśniowej, może to być jednak jakakolwiek inna, Twoja ulubiona konfitura bądź świeże owoce (truskawki, maliny, borówki czy inne).

SKŁADNIKI:

jajka – 5 sztuk
cukier – 5 łyżek
mąka ryżowa – 4 łyżki
ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
szczypta soli
mąka ziemniaczana – 2 łyżki
konfitura wiśniowa lub truskawkowa – kilka łyżek
śmietanka kremówka – 250 ml
serek mascarpone – 1 opakowanie 250 g
cukier puder do opruszenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oddziel starannie białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę używając wysokich obrotów miksera, pod koniec ubijania dodawaj kolejno po łyżce cukru.

Kiedy piana z białek będzie sztywna i lśniąca, zmniejsz nieco obroty miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku.

Następnie w dalszym ciągu ubijając masę mikserem, dodawaj kolejno mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną. Przygotuj formę, w której będziesz piec ciasto. Sprawdzi się tutaj prostokątna blaszka. Możesz również wykorzystać blaszkę z wyposażenia piekarnika, posmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysuj na papierze prostokąt i wyłóż na niego ciasto. Bez względu na to, którą opcję wybierzesz, ciasto przed pieczeniem powinno mieć wysokość około 2 cm.

Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Ciasto na zdjęciu poniżej było w piekarniku 12 minut i nieco się przyrumieniło.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, przenieś je razem z papierem do pieczenia na ściereczkę kuchenną i jeszcze gorące zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku, uważając by nie pękło. Pozostaw w ten sposób roladę do wystudzenia.

Następnie zdejmij ostrożnie papier do pieczenia. Delikatnie rozchylając roladę, nałóż na nią od wewnątrz konfiturę wiśniową.

Następnie przygotuj krem. Ubij na sztywno zimną śmietankę używając wysokich obrotów miksera, dodawaj w trakcie ubijania serek mascarpone. Krem wyłóż na konfiturę i ostrożnie zwiń ciasto w roladę. Przy pomocy ostrego noża podziel je na dwie części. Oprusz rolady cukrem pudrem. Smacznego!

You may also like

2 komentarze

Marta 5 kwietnia, 2020 - 11:51 am

czy zamiast mąki ryżowej można użyć pszennej?

Odpowiedź
Izabela 5 kwietnia, 2020 - 1:44 pm

Oczywiście, można. Pozdrawiam

Odpowiedź

Zostaw komentarz