Zupa ogórkowa na żeberkach

Przez Izabela

Najlepsza zupa ogórkowa to taka, którą zrobisz z kiszonych ogórków pochodzących z własnej spiżarni. W sezonie z pewnością podam mój sposób kiszenia ogórków, już teraz zapraszam Cię po przepis. Tymczasem wracając do zupy ogórkowej, jest to jedna z klasycznych zup serwowanych w polskich domach. Jej sekret tkwi w dobrych jakościowo ogórkach. Osobiście odradzam gotowanie tejże zupy z użyciem ogórków ze sklepowej półki. Ważne, choć już nie tak bardzo jak ogórki, jest również odpowiednie mięso. Z tego względu od wielu lat w moim domu ogórkowa jest zawsze z żeberkami. Wybierz żeberka z dużą ilością mięsa, jak najmniej tłuste.

SKŁADNIKI:

żeberka – 450 – 500 g
woda – 2,5 litra
kiszone ogórki – 5-6 sztuk
kiszona woda od ogórków – pół litra
ziele angielskie – 5 ziarenek
listek laurowy
sól do smaku
pieprz do smaku
marchew – 3-4 sztuki
seler – 1 mniejsza sztuka
pietruszka – 1 sztuka
ziemniaki – 7-9 sztuk
natka pietruszki
słodka, gęsta śmietana – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyj mięso i podziel je na kilka mniejszych kawałków, włóż do garnka.

Zalej mięso wodą (2-2,5 litra) i gotuj pod przykryciem. Kiedy pojawią się szumowiny zbierz je łyżką cedzakową i wyrzuć bądź przelej całość przez sito i zalej mięso świeżą, czystą wodą. Dodaj dwie szczypty soli, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotuj do miękkości mięsa – około godzinę.

W międzyczasie obierz marchewkę, seler i pietruszkę i zetrzyj je na grubych oczkach tarki.

Ogórki umyj i również zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj do zupy marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki i gotuj pod przykryciem do miękkości ziemniaków. W razie potrzeby dolej wodę.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj starte ogórki wraz z kiszoną wodą. Dopraw pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotuj chwilę, a następnie zdejmij z ognia. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka by ją zabielić. W razie konieczności dopraw zupę pieprzem i solą. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz