Delikatne pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym to jedno z klasycznych dań goszczących w polskich domach.
SKŁADNIKI:
filety z piersi kurczaka – 3 sztuki – 1 kg
cebula – 1 sztuka
słodka papryka mielona – 1 łyżeczka
sól – 1 płaska łyżeczka
pieprz biały – 1 płaska łyżeczka
bazylia – 2 łyżeczki
oregano – 1,5 łyżeczki
olej – 1 łyżka
bulion – 1 litr
ziele angielskie – 3 sztuki
czosnek granulowany – pół łyżeczki
pieprz – pół łyżeczki
przecier pomidorowy w kartoniku – 500 g
śmietana słodka, gęsta – 3 łyżki
mąka ryżowa – 2-3 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zmiel filety za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Możesz również kupić gotowe mięso mielone, chcąc zaoszczędzić czas. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż delikatnie cebulkę pokrojona w drobną kosteczkę. Dodaj ją do mięsa. Następnie dodaj przyprawy: paprykę, sól, biały pieprz, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę oregano.
Korzystając z robota kuchennego bądź widelcem lub dłońmi dokładnie wymieszaj mięso. Odstaw na godzinę do lodówki.
Następnie mokrymi dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy około 3-4 cm.
Wrzuć pulpeciki do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj je przez około 10 minut, po czym przełóż do innego, czystego garnka. Jeśli nie masz bulionu w lodówce, wykorzystaj w dalszych etapach wywar powstały podczas gotowania pulpetów, oczyszczony wcześniej z szumowin.
Pulpeciki zalej bulionem, przypraw pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Duś kilka minut, po czym dodaj dobry jakościowo przecier pomidorowy z kartonika. W szklaneczce wymieszaj śmietanę z mąką ryżową/pszenną i kilkoma łyżkami gorącego sosu. Dodaj mieszankę do sosu, intensywnie mieszając doprowadź do wrzenia. Posyp natką pietruszki. Smacznego!
2 komentarze
Witam ? Śmietana słodka, gęsta to jaka to będzie? Zaczynam przygodę z gotowaniem i byłabym bardzo wdzięczna za pomoc ?
Ja zwykle dodaję śmietankę 12% w kubeczku z Piątnicy