Domowa biała kiełbasa

Przez Izabela

Domowa biała kiełbasa to prawdziwy rarytas, który smakuje zdecydowanie lepiej od wyrobów zakupionych w sklepie. Przygotowując taką kiełbasę wiesz co jesz. Można ją podawać na ciepło, wcześniej sparzoną. Znam również pasjonatów spożywających taką kiełbasę w postaci surowej. Biała surowa jest także podstawą tradycyjnego żurku, który gości niemal w każdym domu w okresie wielkanocnym i nie tylko. Ponadto można ją smażyć, piec w piekarniku, a więc wykorzystywać na rozmaite sposoby. Z poniżej podanych składników otrzymasz 5 kg gotowej białej kiełbasy. Wydawać by się mogło, że to bardzo dużo. Z doświadczenia jednak wiem, że to odpowiednia ilość. Kilka kiełbasek zjadamy zawsze na ciepło, niemalże natychmiast po jej przygotowaniu. Wszakże dobry rzeźnik próbuje swoich wyrobów 🙂 Kilka sztuk odkładamy na żurek gotowany zwykle następnego dnia. Kolejnych kilka paczuszek wędruje do bliskich osób. Pozostałe kiełbaski można zamrozić w wersji surowej bądź po uprzednim sparzeniu. Kiełbasa z mojego przepisu nie ocieka tłuszczem, kroi się ją bezproblemowo, a po sparzeniu skórka ładnie odchodzi od reszty.

SKŁADNIKI:

jelita wieprzowe – 20 metrów
szynka wieprzowa, tzw. myszka – 2 kg
karkówka – 2 kg
tłuszczyki wieprzowe (kawałki bardziej tłustej wieprzowiny) – 1 kg
sól – 90 g (około 10 łyżeczek)
pieprz – 2,5 łyżeczki
majeranek – 5 łyżek
czosnek – główka
jałowiec – 4-5 ziarenek (można pominąć)
woda – 250 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jelita mocz w ciepłej wodzie przez minimum godzinę.

Mięso należy zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Radzę jednak by poprosić o to w sklepie mięsnym, zaoszczędzisz wówczas troszkę czasu. Przygotuj dużą miskę, w której będziesz mieszać mięso wraz z przyprawami.

Dodaj do mięsa wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj całość. Nie spiesz się, każdy kawałek mięsa niech będzie przyprawiony. Dodaj wodę i w dalszym ciągu mieszaj do momentu aż mięso będzie kleiste.

Przygotuj maszynkę z końcówką masarską. Nałóż ostrożnie jelita na tę końcówkę (tyle ile uda Ci się jednorazowo naciągnąć). Zrób supełek na początku kiełbasy i nie spiesząc się uruchom maszynkę (ja używam elektrycznej). Napełniaj jelita mięsem i skręcaj je co 10-12 cm by otrzymać kiełbaski. Nie przejmuj się jeśli pierwsze sztuki nie będą do końca zgrabne (jak na zdjęciu poniżej).

Pamiętaj by każdorazowo na początku i końcu jelita zrobić supełek.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz