Mocno czekoladowe Brownie bez glutenu

Przez Izabela

Brownie musi być mocno czekoladowe i wilgotne wewnątrz. Mi najlepiej smakuje pokrojone w kawałeczki i zajadane jak batoniki. Wykonanie tego ciasta nie jest trudne, każdy sobie z nim poradzi. Ważne by przestrzegać czasu pieczenia i go nie przekraczać. W przeciwnym razie ciasto będzie zbyt suche. Radzę by sprawdzać gotowość ciasta suchym patyczkiem, okruszki ciasta powinny się do niego przyklejać. Do przygotowania Brownie wybierz dobrą gatunkowo czekoladę, najlepiej w swoim ulubionym smaku. Jeśli tak jak ja kochasz czekoladę, koniecznie poznaj także przepis na babeczki Brownie.

SKŁADNIKI:

masło -115 g
gorzka czekolada – 115 g
kawa z ekspresu lub rozpuszczalna – 4 łyżki
mąka kukurydziana – 55 g
kakao – 35 g
szczypta soli
cukier – 150 g
jajko – 2 sztuki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej do momentu dokładnego połączenia się składników. Pozostaw do wystudzenia. Zaparz kawę i również pozostaw do wystudzenia.

Wymieszaj ze sobą mąkę, kakao i sól.

Całe jajka ubij razem z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy (około 4 minuty). Do masy jajecznej dodawaj stopniowo wystudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wlej kawę. wyłącz mikser lub robota. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj je z resztą ciasta przy pomocy szpatułki. Formę do pieczenia o wymiarach 27 cm x 22 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut lub nieco mniej. Nie przekraczaj tego czasu jeśli chcesz by ciasto było wilgotne wewnątrz.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto do wystudzenia, a następnie pokrój je na kawałki.

Brownie jest gotowe do jedzenia natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Możesz je jednak polać polewą, lukrem lub opruszyć cukrem pudrem lub kakao. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz