Bezglutenowe muffiny Brownie

Przez Izabela

Muffiny Brownie to babeczki o mocno czekoladowym smaku i głębokim aromacie. Idealne dla pasjonatów czekolady. Kusząca skorupka odkrywa perfekcyjnie wilgotne wnętrze. Te muffiny rozpływają się w ustach! Do tego przepisu wrócisz z ochotą, a efekt końcowy zachwyci Twoich gości i ich podniebienia. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na muffiny czekoladowe, jesteś we właściwym miejscu. Ja jestem wielbicielką wszystkiego co czekoladowe i nie potrafię się powstrzymać by nie zjeść tychże babeczek jeszcze gorących, świeżo wyjętych z pieca. Zapraszam Cię do wypróbowania poniższego przepisu.

SKŁADNIKI:

115 g mlecznej czekolady
115 g masła
55 g mąki
35 g kakao
szczypta soli
2 duże jajka
150 g cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło (do momentu połączenia składników). Odstaw do wystudzenia.

Przygotuj formę na muffiny wkładając do niej papilotki.

W małej misce przygotuj przesianą mąkę, kakao i sól.

Do misy miksera wbij dwa całe jajka i dodaj cukier. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej, jasnej piany (około 4 minuty). Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj zimną, lecz w dalszym ciągu płynną czekoladę. Pamiętaj by czekolada nie była gorąca! Ubijaj do momentu połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Wyłącz mikser. Następnie dodaj suche składniki (mąkę, kakao i sól) i przy pomocy szpatułki kuchennej delikatnie połącz je z masą jajeczną.

Ciasto powinno mieć stosunkowo gęstą konsystencję.

Używając łyżki nakładaj ciasto do przygotowanych papilotek (do 3/4 ich wysokości). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 17 minut.

Możesz sprawdzić przy pomocy patyczka czy muffiny są już gotowe. Włóż go w środek babeczki, patyczek powinien być wilgotny. Nie wydłużaj czasu pieczenia by muffiny nie były suche w środku.

Po wyjęciu babeczek z piekarnika pozostaw je na około 10 minut, po czym zdejmij papilotki i jeśli dasz radę nie zjeść ich natychmiast, pozostaw je na kratce kuchennej do wystudzenia. Smacznego!

You may also like

6 komentarzy

Karola 12 lutego, 2020 - 3:00 pm

Pięknie wyglądają!!Jadlabym oczami ??? nabralam ochoty i nawet mam papilotki ale kilkanaście razy planowalam kupić formę do muffinek i nie wiem jaką wybrać??? może coś polecisz?

Odpowiedź
Izabela 12 lutego, 2020 - 5:44 pm

Dziękuję za miłe słowa. Muffinki z tego przepisu są przepyszne. Jeśli chodzi o formę to niestety nie wiem jaką polecić. Ja swoją kupiłam bardzo dawno temu i nie pamiętam w jakim sklepie, najprawdopodobniej w najzwyklejszym sklepie z AGD.

Odpowiedź
Syl Sherlock 17 lutego, 2020 - 11:12 pm

Hej ? Muffiny zrobilam dzis wieczorem, sa przepyszne, wilgotne w srodku mimo, ze musialam je troche dluzej potrzymac w piekarniku. Uzylam zwyklej mlecznej czekolady ale i tak sa przepyszne ??
Dodalabym tu zdjecie moich jezeli by byla taka opcja ?
Nastepnym razem zrobie z lepsza czekolada, juz mi slinka leci na sama mysl?
Dziekuje za przepis i gratuluje bloga. ?

Odpowiedź
Izabela 18 lutego, 2020 - 6:25 am

Dziękuję za opinię. W najbliższym czasie pojawi się opcja dodawania zdjęć. Pozdrawiam serdecznie ?

Odpowiedź
Dominika 23 lutego, 2020 - 5:44 pm

Zrobiłam dzisiaj i wyszły przepyszne ??Dodałam sobie do niektórych plasterki banana?

Odpowiedź
Izabela 24 lutego, 2020 - 8:31 am

Z dodatkiem banana z pewnością były pyszne ? Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

Odpowiedź

Zostaw komentarz