Soczyste, pełne smaku nuggetsy pieczone, niczym nie odbiegające od klasycznych, smażonych kąsków drobiowych. Jest to jeden z ulubionych przysmaków dzieci (i nie tylko). Idealnie się zatem sprawdzą na przyjęciach dla maluchów i zachwycą każdego niejadka do ich skosztowania.
Niegdyś stanowiły jedynie opcję menu w przydrożnej restauracji. Obecnie można znaleźć bogatą ofertę przepisów, które pomogą przygotować ten smakołyk w domowym zaciszu.
Zapraszam Cię do poznania zdrowszej, pieczonej, wersji nuggetsów. Unikając smażenia ich w głębokim tłuszczu zadbasz nie tylko o swoją wątrobę, ale i o sylwetkę.
SKŁADNIKI / 6 porcji
Filet z kurczaka – 3 pojedyncze sztuki
Jajko – 2 sztuki
Mąka kukurydziana – 3 łyżki
Bułka tarta bezglutenowa/klasyczna- do panierowania
sól
pieprz
mielona słodka papryka
oregano
bazylia
czosnek granulowany
oliwa do skropienia mięsa przed pieczeniem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj mięso i osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa (2-3 cm).
Mięso skrop oliwą, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano i czosnkiem granulowanym, a następnie dokładnie wymieszaj. Jeśli to możliwe odstaw na godzinę do lodówki.
Do przyprawionego mięsa dodaj dwa całe jajka
I trzy łyżki mąki kukurydzianej
Dokładnie wszystko wymieszaj. Na tym etapie nuggetsy nie wyglądają zbyt zachęcająco, lecz już niedługo się to zmieni.
Bułkę tartą wsyp do miski, a następnie oprusz nią każdy kawałek mięsa. Odkładaj kąski na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną folią aluminiową
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (funkcja termoobieg). Przed pieczeniem, skrop nuggetsy oliwą, dzięki czemu będą one soczyste, a dodatkowo w piekarniku pięknie się zarumienią.
Piecz przez około 40 minut.