Przepis na soczyste roladki z indyka faszerowane papryką, cebulką i mini mozzarellą to propozycja, którą można wykorzystać zarówno podczas uroczystego przyjęcia, jak i w codziennym, domowym menu.
Filet z indyka w takiej postaci za sprawą bogatego nadzienia, jak i skropienia go przed wstawieniem do piekarnika oliwą jest soczysty i aromatyczny, a ponadto pięknie się prezentuje na talerzu i zachęci niejednego smakosza do kolejnych kęsów.
Pieczone roladki są zdecydowanie zdrowszą wersją aniżeli tradycyjne rolady smażone w głębokim tłuszczu. Polecam je szczególnie osobom dbającym o sylwetkę czy też przestrzegającym diety ze względów zdrowotnych. Dodatkowo danie nie zawiera glutenu, sprawdzi się więc doskonale w przypadku osób chorych na celiakię, uczulonych na gluten czy też stosujących dietę bezglutenową z wyboru.
SKŁADNIKI / 6 porcji:
Filet z piersi indyka – 1 sztuka (około 900 g)
Czerwona papryka – 1 sztuka
Cebula – 1 mała sztuka
Mini mozzarella – 12 kulek
sól
pieprz
mielona słodka papryka
oregano
bazylia
czosnek granulowany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj mięso i osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym, a następnie nożem do filetowania podziel wzdłuż na cienkie fileciki. Z podanej ilości mięsa powinno ich wyjść 6-7.
Przygotuj naczynie żaroodporne, rozprowadź na jego dnie odrobinę oleju by mięso nie przywierało podczas pieczenia.
Każdy filet oprusz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, mieloną słodką papryką, bazylią i oregano.
Cebulę i czerwoną paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę pietruszki.
Ułóż na środku każdego fileta pokrojoną cebulę, paprykę, dwie kulki mini mozzarelli, posyp natką pietruszki, a następnie zwiń mięso w roladkę podwijając najpierw jego boki.
Roladki włóż do przygotowanego naczynia, a następnie każdą przy pomocy pędzla kuchennego dokładnie posmaruj olejem i oprusz mieloną słodką papryką.
Wstaw naczynie z roladkami do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (funkcja termoobieg). Piecz około 50 minut.