Chałka z dżemem morelowym

Przez Izabela

Któż nie lubi leniwego śniadania i świeżej, puszystej chałki? Zazwyczaj jadamy ją z miodem, ulubionym dżemem lub po prostu z masełkiem i szklanką ciepłego mleka. A co powiesz na połączenie chałki ze swoim ulubionym dżemem? W niniejszym przepisie wykorzystałam dżem morelowy, jednakże może to być jakikolwiek inny dżem owocowy. Lukier, jakim chałki są polane z zewnątrz doda im dodatkowej słodyczy, lecz jak najbardziej możesz go pominąć. Zachęcam Cię do wypróbowania poniższego przepisu, a z pewnością wywołasz zachwyt swoich domowników serwując im na śniadanie świeże, domowe pieczywo. Chałka z dżemem sprawdzi się również doskonale jako deser do kawy czy herbaty.

SKŁADNIKI / 2 sztuki

mleko – 300 g
cukier – 60 g
masło – 50 g
świeże drożdże – 20 g
mąka – 550 g
sól – 2 łyżeczki

Zaczynamy od przygotowania ciasta. W rondelku podgrzej mleko razem z cukrem, dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, dodaj pokruszone drożdże. Pamiętaj by mleko nie było zbyt gorące! Ma być delikatnie ciepłe. Odstaw rondelek na około 10 minut.

W tym czasie przygotuj dużą miskę, wsyp do niej mąkę i sól. Po 10 minutach dodaj mleko wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiaj ciasto. Ja używam w tym celu robota kuchennego, ale jak najbardziej możesz się posłużyć własnymi dłońmi.

Kiedy ciasto będzie gotowe i sprężyste, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość

Wyjmij ciasto na stolnicę i wyrabiaj jeszcze chwilę, a następnie ostrym nożem podziel je na cztery równe części

Każdą część rozwałkuj na prostokąt o długości keksówki, w której będziesz piec chałki i posmaruj dżemem morelowym lub innym.

Zwiń ciasto w roladkę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób uzyskamy cztery roladki.

Przy pomocy ostrego noża natnij każdą roladkę wzdłuż (nie do końca!).

Skręć ze sobą po dwie nacięte roladki tak by powstały dwie chałki.

Włóż chałki do keksówek i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (funkcja termoobieg).

Przed pieczeniem każdą chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 40 minut.

Chałki tuż po wyjęciu z piekarnika
Chałka w przekroju

You may also like

9 komentarzy

Dorota 8 lutego, 2020 - 6:41 pm

Chałkę z dżemem robiłam 3 razy i za każdym razem z innym dżemem, takim który akurat był pod ręką. Przepis jest banalnie prosty a chałka przepyszna. Puszysta i długo zachowuje miękkość. Jestem zachwycona tym przepisem. Dziękuję ?

Odpowiedź
Izabela 8 lutego, 2020 - 7:32 pm

Cieszę się bardzo, ze przepis przypadł Ci do gustu 🙂 Faktycznie, za każdym razem, dla urozmaicenia, można sięgać po inne dżemy. Pozdrawiam

Odpowiedź
Monika 17 marca, 2020 - 9:11 pm

Poszukiwania idealnej chałki trwały dosyć długo aż w końcu znalazłam ten cudowny przepis. Szybki łatwy do zrobienia ☺ Ciasto wyszło mięciutkie a zrobione z dżemem z truskawek i z czarnej porzeczki smakowało wyśmienicie ? Tak smakowało rodzinie że zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe znikneły z talerza ? Już mamy plan na następne wykonam je z serem i z prażonymi jabłkami jestem pewne że też wyjdą przepyszne. ☺ POLECAM Z CAŁEGO SERCA?

Odpowiedź
Izabela 17 marca, 2020 - 9:43 pm

Bardzo się cieszę, że chałki Wam smakowały. Zapraszam do korzystania również z innych przepisów. Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena 7 kwietnia, 2020 - 10:31 pm

Dzień dobry!
Wyglada wspaniale! Czy mogę zastąpić świeże drożdże takimi w proszku? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Dziękuję!

Odpowiedź
Iwona 6 stycznia, 2021 - 8:46 am

8-10g 🙂

Odpowiedź
Iwona 6 stycznia, 2021 - 8:46 am

Pierwszy raz widzę chałka bez jajek, muszę wypróbować!

Odpowiedź
Ev 13 listopada, 2021 - 8:48 am

Cieszę się, że przy pierwszym pieczeniu chałki skorzystałam właśnie z tego przepisu ❤️ jest genialny!
Ciekawa jestem czy np zamiast dżemu można dać krem czekoladowy albo jakieś inne dodatki?

Odpowiedź
Izabela 21 grudnia, 2021 - 9:15 am

Tak, można. Osobiście próbowałam z czekoladą, orzechami i przeróżnymi przetworami

Odpowiedź

Zostaw komentarz