Żurek bezglutenowy

Przez Izabela

Żurek to tradycyjna polska zupa, której podstawowym składnikiem jest biała, surowa kiełbasa. To właśnie ona stanowi o ostatecznym smaku żurku. Pamiętaj więc by wybrać smaczną i dobrą jakościowo kiełbasę. Jeśli posiadasz w swojej kuchni maszynkę do mielenia mięsa z końcówką masarską, zachęcam do przygotowania takiej białej kiełbasy samodzielnie. Mój przepis na idealną kiełbasę znajdziesz tutaj. Niniejszy przepis pozwoli Ci przyrządzić smaczny żurek bez glutenu. Do jego przygotowania nie potrzebujesz zakwasu, wystarczy bezglutenowe pieczywo. Z doświadczenia wiem, że trzeba się dobrze postarać by kupić gotowy zakwas na żurek. Można oczywiście przygotować go samemu, np. z mąki ryżowej. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, poniższy przepis jest dla Ciebie.

SKŁADNIKI:

woda – 2 litry
surowa biała kiełbasa – 5 sztuk
marchew – 2-3 sztuki
ziemniaki – 6-7 sztuk
wędzonka – 150 g
ziele angielskie – 5 sztuk
liść laurowy
majeranek – 2 łyżki
sól do smaku
pieprz – pół łyżeczki
chleb bez glutenu – dwie kromki
czosnek – 3 ząbki
słodka gęsta śmietana – 4 łyżki
natka pietruszki
gotowane jajka do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do garnka, w którym będziesz gotować żurek wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Włóż kiełbaski do wrzącej wody, zdejmij garnek z ognia i w ten sposób parz kiełbasę dokładnie 20 minut.

Po 20 minutach parzenia, wyjmij kiełbasę z garnka i odstaw do momentu kiedy będzie można ją obrać i pokroić w plasterki.

Następnie dodaj do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, wędzonkę, sól do smaku, pieprz, suszony majeranek, ziele angielskie, listek laurowy i czosnek. Gotuj całość do miękkości warzyw.

Po około 10 minutach dodaj do zupy pokruszone pieczywo.

Kiedy zupa będzie gotowa, dopraw ją (ewentualnie) solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia. W szklance wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej ją do garnka energicznie mieszając. Nie ma potrzeby ponownego zagotowania całości. Podawaj żurek z ugotowanym na twardo jajkiem i natką pietruszki. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz