Zebra (bez glutenu)

Przez Izabela

Zebra to klasyczna, wilgotna, puszysta babka, której ciasto w połowie jest kakaowe. Po przygotowaniu ciasta, wystarczy podzielić je na dwie równe części i do jednej z nich dodać kakao. Taką babkę możesz podać nie tylko na wielkanocnym stole. Po upieczeniu można ją opruszyć kakao, cukrem pudrem, polać lukrem bądź polewą czekoladową. Jednakże bez niczego jest równie smaczna. W moim domu zebra zawsze jest w wersji bezglutenowej, łączę wówczas mąkę ryżową z mąką kukurydzianą. Jeśli jednak nie stosujesz diety bezglutenowej, do przygotowania zebry dodaj mąkę pszenną. Sprawdź także mój przepis na babkę pomarańczową.

SKŁADNIKI:

jajka – 5 sztuk
cukier – 1,5 szklanki
mąka ryżowa/kukurydziana/pszenna – 2,5 szklanki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
olej – pół szklanki
woda gazowana – 1 szklanka
kakao – 2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Oddziel starannie białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Piana z białek będzie gotowa kiedy będzie sztywna i lśniąca.

Zmniejsz obroty miksera i dodaj kolejno żółtka. Następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie spiesz się, wszystkie składniki muszą być dokładnie połączone. Kiedy to nastąpi, wlej olej i wodę gazowaną, dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj 2 łyżki mąki i starannie wymieszaj.

Natomiast do drugiej części dodaj 2 łyżki kakao. W ten sposób otrzymasz ciasto jasne i ciasto kakaowe.

Przygotuj formę do pieczenia i dokładnie ją natłuść. Wlewaj do niej na przemian ciasto jasne i ciasto kakaowe.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 50 minut. Z uwagi na różne właściwości poszczególnych piekarników sprawdź gotowość ciasta przy pomocy suchego, drewnianego patyczka. Smacznego!

You may also like

2 komentarze

Joanna 16 marca, 2020 - 7:46 pm

A czy moze byc maka jaglana?

Odpowiedź
Izabela 17 marca, 2020 - 7:38 am

Może być, lecz bardziej polecam ryżową lub kukurydzianą.

Odpowiedź

Zostaw komentarz