Sałatka śledziowa z jajkiem, ogórkiem konserwowym i jabłkiem

Przez Izabela

Myślę, że śledzie to ryby, które albo się uwielbia albo w ogóle ich nie jada. Przyznam się szczerze, że dopóki nie spróbowałam tej sałatki, należałam do drugiej grupy. Wcześniej nie mogłam przekonać się do smaku śledzi. Ta sałatka odmieniła moje spojrzenie. Jest genialna w smaku, zachwyciła całą moją rodzinę i z pewnością będzie częściej pojawiać się na naszym stole. Wszystkie składniki tej sałatki idealnie komponują się ze sobą tworząc jej doskonały smak. Do przygotowania sałatki śledziowej zainspirowała mnie Monika. Możesz ją serwować podczas spotkań rodzinnych, na świątecznym lub codziennym stole. Jest to również ciekawy pomysł na bezmięsny obiad. Podaj ją ze świeżym pieczywem lub ziemniakami (jeśli będzie stanowić danie obiadowe).

SKŁADNIKI:

kilka płatów śledziowych w oleju – 6-7 sztuk
jabłko – 1 sztuka
ogórki konserwowe – 2 sztuki
jajko ugotowane na twardo – 2 sztuki
majonez – 1 łyżka
musztarda rosyjska – 1 łyżeczka
gęsta słodka śmietana 18% – 2-3 łyżki
szczypiorek
koperek
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wyjmij śledzie ze słoika i odsącz je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w cienkie paski.

Ogórki konserwowe, obrane jabłko i jajka pokrój w kostkę, posiekaj szczypiorek i koperek.

Wrzuć do miski wszystkie składniki, dodaj majonez, śmietanę i musztardę. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj. Wstaw na kilka chwil do lodówki. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz