Pasta jajeczna – najprostsza

Przez Izabela

Pasta jajeczna to w moim domu ulubione danie z jaj. Pojawia się przynajmniej raz w tygodniu i znika niepostrzeżenie bez względu na przygotowaną ilość. Jest idealna do kanapek, doskonale współgra ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Do pasty jajecznej zawsze używam świeżych jajek od wolno biegających kurek. Możesz przygotować taką pastę wcześniej (np. wieczorem), zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce by kolejnego dnia podać na śniadanie. Dodając do niej warzywa, np. rzodkiewki, oliwki, pieczarki czy suszone pomidory może stanowić farsz do jajek. Pasta jajeczna to smak prawdziwej, domowej kuchni.

SKŁADNIKI:

jajka ugotowane na twardo – 10 sztuk
majonez – 2-3 łyżki
musztarda – 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
szczypiorek

Opcjonalnie: rzodkiewki, oliwki, pieczarki, suszone pomidory

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zblenduj wszystkie składniki, poza szczypiorkiem, przy pomocy robota kuchennego bądź blendera (jeśli nie posiadasz, poradzisz sobie widelcem). Dodaj szczypiorek i wymieszaj całość łyżką. Smacznego!

You may also like

1 Komentarz

Mirka 16 marca, 2020 - 7:32 pm

Ja też uwielbiam pastę jajeczną. U mnie zawsze jeszcze do tego rzodkiewki, wędlina, ser żółty, ogórek kiszony . Ale że musztarda to nie wiedziałam że można dać. Będę musiała wypróbować.

Odpowiedź

Zostaw komentarz