Fasolka po bretońsku

Przez Izabela

Fasolka po bretońsku to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Może stanowić zarówno pyszny obiad, jak i smaczną kolację. Doskonale smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Ponadto, po przełożeniu do słoików i późniejszym ich pasteryzowaniu, może być przechowywana przez kilka tygodni w domowej spiżarni i skonsumowana w dowolnym momencie. Pamiętaj, że podane przeze mnie niżej składniki są jedynie propozycją. Osobiście nigdy nie trzymam się przepisu. W mojej kuchni fasolka po bretońsku każdorazowo smakuje inaczej: a to jest mniej lub bardziej pikantna, mniej lub bardziej gęsta czy też mniej lub bardziej treściwa. Dostosuj przyprawy i składniki biorąc pod uwagę własne kubki smakowe. Zawsze jednak wybieraj produkty świeże i najwyższej jakości.

SKŁADNIKI:

fasola – 500 g
wędzonka – 150 g
kiełbasa – 3 sztuki (około 250-300 g)
sól do smaku
słodka mielona papryka – 1 łyżeczka
szczypta kminku
szczypta chili
czosnek – 3 ząbki
pieprz – pół łyżeczki
ziele angielskie – 5 sztuk
mąka do zagęszczenia sosu – mniej więcej 2-3 łyżeczki
majeranek – 3-4 łyżki
przecier pomidorowy – 1 kartonik 500 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Fasolę opłucz dokładnie, wsyp do garnka, zalej zimną wodą i pozostaw w ten sposób najlepiej na całą noc. Wybierz swoją ulubioną odmianę fasoli.

Następnego dnia, kiedy fasola napęcznieje, gotuj ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ja gotuję zawsze w tej samej wodzie, w której fasolka moczyła się przez noc.

W międzyczasie pokrój w kostkę kiełbasy i wędzonkę. Ja do fasolki wybieram parzoną wędzonkę paprykową, która dodatkowo podkreśla smak potrawy. Natomiast kiełbasy wybieram mało tłuste, z jak największą zawartością mięsa, lekko podwędzane.

Kiedy fasolka będzie już niemal miękka (pilnuj by się nie rozgotowała!), dodaj wędzonkę i kiełbaski oraz wszystkie przyprawy. Sól proponuję dodać dopiero na końcu z uwagi na jej zawartość w mięsie.

Następnie kiedy fasolka będzie już gotowa, dodaj kartonik dobrego jakościowo przecieru pomidorowego. W szklance wymieszaj wodę z 2-3 łyżeczkami mąki ryżowej lub pszennej (jeśli stosujesz) i wlej tę mieszankę do potrawy energicznie mieszając by w ten sposób zagęścić sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz