Omlet cesarski z owocami

Przez Izabela

Omlet cesarski to omlet poszarpany na kilkanaście mniejszych kawałków, opruszonych cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie z powidłami śliwkowymi lub z musem jabłkowym. Ja jednak najbardziej lubię podawać go ze świeżymi owocami. Do przygotowania takiego omleta potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników. Omlet cesarski to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub poobiedni deser. Równie pysznie smakuje na zimno, możesz go więc zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Wskazówka – można do ciasta dodać garść namoczonych wcześniej rodzynek, omlet będzie wówczas bogatszy w smaku, iście cesarski.

SKŁADNIKI:

białka – 2
żółtka – 2
mąka (u mnie bez glutenu) – 2 łyżki
cukier – 2 łyżki
mleko – 3 łyżki
szczypta soli
masło – 3 spore łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj dwie miseczki. Do jednej dodaj białka ze szczyptą soli. Do drugiej żółtka i pozostałe składniki.

Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Następnie zmiksuj pozostałe składniki. Używając szpatułki delikatnie wymieszaj białka z masą z żółtek.

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Smaż omleta do momentu kiedy zrumieni się jego spód. Następnie spróbuj go przewrócić na drugą stronę. Nie przejmuj się jeśli się połamie, tak ma być. Przy pomocy dwóch widelców poszarp omleta na kilkanaście mniejszych kawałków i smaż jeszcze chwilę. Przełóż na talerz i oprusz cukrem pudrem. Podawaj z owocami. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz