Przepis na niniejszy schab należy do najłatwiejszych, a zarazem do najmniej czasochłonnych. Polecam go zatem w szczególności osobom zapracowanym bądź tym, którzy stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki. Czas gotowania mięsa wynosi łącznie 15 minut. Schab z poniższej receptury jest soczysty, aromatyczny, kroi się go bezproblemowo (również na cienkie plasterki), nie kruszy się i nie jest suchy. Wędlina daje się bez problemu zrolować. Sprawdzi się doskonale do wszelkich kanapek. W zestawie z domowym pieczywem stworzy duet idealny. Pamiętaj by zawsze wybierać mięso świeże, ze sprawdzonego miejsca i najwyższej jakości. Stanowi to połowę sukcesu. Zapraszam Cię również do poznania innych moich domowych wyrobów.
SKŁADNIKI:
schab bez kości – 700/800 g
woda – 2 litry
sól – 1 łyżka
pieprz – 2 łyżeczki
majeranek – 2 łyżki
drobno pokrojony czosnek – 3 ząbki
słodka papryka – 1 łyżeczka
wędzona papryka – 1 łyżeczka
ziele angielskie – 7 ziarenek
liście laurowe – 5 sztuk
musztarda – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wlej do garnka zimną wodę i dodaj wszystkie przyprawy. Włóż mięso do przygotowanej, zimnej zalewy i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj schab przez 8 minut na małym ogniu. Odstaw garnek i pozostaw w nim mięso przez 6 do 8 godzin. Po tym czasie ponownie doprowadź całość do wrzenia i gotuj, tak jak wcześniej, na małym ogniu przez 7 minut. Pozostaw do wystudzenia. Schab jest gotowy do spożycia. Smacznego!
12 komentarzy
Schab,mega,polecam nie tylko od święta ❤❤❤❤
Schab,mega,polecam nie tylko od święta ❤❤❤❤,Tak jak resztę super przepisów
Bardzo się cieszę. Dziękuję.
Przepyszne:)
Pani Izo pieprz mielony czy w ziarenkach? Na dniach mam zamiar wypróbować przepis ?
Pieprz mielony.
Pyszna domowa wędlin ka ?
Pozostawiając schab do wystudzenia (po 7 min. gotowania) zostaje on w zalewie której się gotował czy wyciągamy go.
Zostawiamy w zalewie aż do całkowitego przestudzenia.
Gotowac schab pod przykryciem?
Tak, pod przykryciem
Ale na zewnątrz to nie jest kolor gotowanego mięsa…