Domowe wędliny – schab 15-minutowy

Przez Izabela

Przepis na niniejszy schab należy do najłatwiejszych, a zarazem do najmniej czasochłonnych. Polecam go zatem w szczególności osobom zapracowanym bądź tym, którzy stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki. Czas gotowania mięsa wynosi łącznie 15 minut. Schab z poniższej receptury jest soczysty, aromatyczny, kroi się go bezproblemowo (również na cienkie plasterki), nie kruszy się i nie jest suchy. Wędlina daje się bez problemu zrolować. Sprawdzi się doskonale do wszelkich kanapek. W zestawie z domowym pieczywem stworzy duet idealny. Pamiętaj by zawsze wybierać mięso świeże, ze sprawdzonego miejsca i najwyższej jakości. Stanowi to połowę sukcesu. Zapraszam Cię również do poznania innych moich domowych wyrobów.

SKŁADNIKI:

schab bez kości – 700/800 g
woda – 2 litry
sól – 1 łyżka
pieprz – 2 łyżeczki
majeranek – 2 łyżki
drobno pokrojony czosnek – 3 ząbki
słodka papryka – 1 łyżeczka
wędzona papryka – 1 łyżeczka
ziele angielskie – 7 ziarenek
liście laurowe – 5 sztuk
musztarda – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wlej do garnka zimną wodę i dodaj wszystkie przyprawy. Włóż mięso do przygotowanej, zimnej zalewy i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj schab przez 8 minut na małym ogniu. Odstaw garnek i pozostaw w nim mięso przez 6 do 8 godzin. Po tym czasie ponownie doprowadź całość do wrzenia i gotuj, tak jak wcześniej, na małym ogniu przez 7 minut. Pozostaw do wystudzenia. Schab jest gotowy do spożycia. Smacznego!

You may also like

12 komentarzy

Joanna 6 marca, 2020 - 6:37 pm

Schab,mega,polecam nie tylko od święta ❤❤❤❤

Odpowiedź
Joanna 6 marca, 2020 - 6:38 pm

Schab,mega,polecam nie tylko od święta ❤❤❤❤,Tak jak resztę super przepisów

Odpowiedź
Izabela 6 marca, 2020 - 10:06 pm

Bardzo się cieszę. Dziękuję.

Odpowiedź
Jooanna 10 marca, 2020 - 9:26 pm

Przepyszne:)

Odpowiedź
Barbara 8 grudnia, 2020 - 1:28 pm

Pani Izo pieprz mielony czy w ziarenkach? Na dniach mam zamiar wypróbować przepis ?

Odpowiedź
Izabela 20 stycznia, 2021 - 8:14 am

Pieprz mielony.

Odpowiedź
Patrycja 19 kwietnia, 2020 - 6:50 am

Pyszna domowa wędlin ka ?

Odpowiedź
Ewelina 26 czerwca, 2020 - 9:21 am

Pozostawiając schab do wystudzenia (po 7 min. gotowania) zostaje on w zalewie której się gotował czy wyciągamy go.

Odpowiedź
Izabela 16 lipca, 2020 - 5:42 pm

Zostawiamy w zalewie aż do całkowitego przestudzenia.

Odpowiedź
Aneta 12 października, 2020 - 8:13 am

Gotowac schab pod przykryciem?

Odpowiedź
Izabela 15 października, 2020 - 5:16 pm

Tak, pod przykryciem

Odpowiedź
Agnieszka 8 grudnia, 2020 - 5:34 pm

Ale na zewnątrz to nie jest kolor gotowanego mięsa…

Odpowiedź

Zostaw komentarz