Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką

Przez Izabela

Jedno z najprostszych w wykonaniu ciast i chyba przez każdego lubianych – biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Schłodzone w lodówce zapewni wyjątkowe orzeźwienie w upalny dzień. Jest to doskonała propozycja na wiosenne i letnie wypieki. Zaczyna się sezon na świeże owoce, warto więc z tego korzystać.

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
jajka – 4 małe sztuki
cukier – 3 łyżki
mąka kukurydziana lub pszenna – 3 łyżki
KREM:
masło – pół kostki (100 g)
opakowanie budyniu malinowego
mleko – 350-400 ml
cukier ze skórką cytrynową – 1 opakowanie
PONADTO:
świeże owoce
galaretki o smaku truskawkowym – 2 opakowania
woda
sok z połowy cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu starannie oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj je na wysokich obrotach miksera do momentu uzyskania puszystej, gęstej piany. Do gotowej piany, w dalszym ciągu ubijając dodaj stopniowo 3 łyżki cukru.

Piana z białek

Następnie do ubitych białek dodawaj kolejno po jednym żółtku. Kiedy masa będzie już jednolita, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mąkę. Połącz ją dokładnie z pozostałymi składnikami. Wylej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt przed pieczeniem

Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz do tzw. suchego patyczka. W moim piekarniku czas pieczenia wynosi 13 minut. Dla pewności wbij drewniany patyczek w ciasto i sprawdź czy jest on suchy. Jeśli tak – śmiało wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Biszkopt po upieczeniu

Po około 10 minutach możesz ostrożnie zdjąć z biszkoptu zewnętrzną skórkę. Nie jest to jednak konieczne.

Biszkopt bez skórki

Przygotuj poncz. Połącz przegotowaną wodę z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Wody powinno być tyle samo co soku z cytryny. Skrop biszkopt. Następnie ugotuj budyń malinowy zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając nieco ilość mleka. Wystudź budyń. Teraz pora na przygotowanie kremu. Przy pomocy miksera utrzyj masło na puszystą masę razem z cukrem ze skórką cytrynową.

Utarte masło

Następnie dodawaj do masła stopniowo, po jednej łyżce, wystudzony budyń. Jest to niezwykle istotne by budyń był całkowicie zimny. Jeśli mimo wszystko masa nie będzie idealnie gładka, dodaj do niej niewielką ilość mąki ziemniaczanej.

Krem

Wyłóż krem równomiernie na biszkopt.

Krem na biszkopcie

Świeże owoce, np. truskawki i borówki wyłóż na krem. Wstaw ciasto do lodówki. W 0,75 litra przegotowanej, gorącej wody przygotuj dwie galaretki o smaku truskawkowym. Pozostaw do wystudzenia i lekkiego stężenia. Wylej galaretkę na ciasto i pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!

You may also like

2 komentarze

Weronika 2 czerwca, 2020 - 8:24 am

Wyglada pięknie! Przepis na jaki rozmiar blachy??

Odpowiedź
Izabela 6 czerwca, 2020 - 7:26 pm

Użyłam blaszki o wymiarach 23 cm x 26 cm.

Odpowiedź

Zostaw komentarz