Puszyste placuszki z kefirem

Przez Izabela

Niezwykle puszyste placuszki z kefirem to doskonała propozycja śniadaniowa, lecz nie tylko. Równie dobrze można serwować je w formie deseru. Nam smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wszelkie placuszki, zwłaszcza podane razem z owocami, są uwielbiane przez większość dzieci. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, wystarczy zaledwie kilka składników, a podczas smażenia nie napotkasz na problemy związane z przywieraniem placuszków do patelni.

SKŁADNIKI:

białka jaj – 3 sztuki
żółtka jaj – 3 sztuki
kefir – 200 ml
mąka bezglutenowa lub pszenna – 180 g
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od ubicia piany z białek. Dodaj do białek szczyptę soli, a następnie ubij je na sztywną pianę.

Piana z białek

Teraz w innej misie przy pomocy miksera połącz ze sobą pozostałe składniki: żółtka jajek, mąkę, proszek do pieczenia i kefir. Zamiast kefiru możesz dodać jogurt lub maślankę. Zamiast mąki bezglutenowej możesz dodać mąkę pszenną.

Pozostałe składniki

Teraz do masy z kefirem dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki.

Łączenie piany z masą

Masa powinna być dość gęsta.

Ciasto gotowe do smażenia

Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub olej roślinny i smaż placuszki. Nakładaj ciasto przy pomocy łyżki. Jedna łyżka ciasta to jeden placuszek. Podczas smażenia placuszki znacznie urosną i staną się niezwykle puszyste. Smaż kilka minut z każdej strony.

Smażenie

Po usmażeniu możesz wyłożyć placuszki na ręczniki papierowe. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz