Niezwykle puszyste placuszki z kefirem to doskonała propozycja śniadaniowa, lecz nie tylko. Równie dobrze można serwować je w formie deseru. Nam smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wszelkie placuszki, zwłaszcza podane razem z owocami, są uwielbiane przez większość dzieci. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, wystarczy zaledwie kilka składników, a podczas smażenia nie napotkasz na problemy związane z przywieraniem placuszków do patelni.
SKŁADNIKI:
białka jaj – 3 sztuki
żółtka jaj – 3 sztuki
kefir – 200 ml
mąka bezglutenowa lub pszenna – 180 g
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zacznij od ubicia piany z białek. Dodaj do białek szczyptę soli, a następnie ubij je na sztywną pianę.
Teraz w innej misie przy pomocy miksera połącz ze sobą pozostałe składniki: żółtka jajek, mąkę, proszek do pieczenia i kefir. Zamiast kefiru możesz dodać jogurt lub maślankę. Zamiast mąki bezglutenowej możesz dodać mąkę pszenną.
Teraz do masy z kefirem dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki.
Masa powinna być dość gęsta.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub olej roślinny i smaż placuszki. Nakładaj ciasto przy pomocy łyżki. Jedna łyżka ciasta to jeden placuszek. Podczas smażenia placuszki znacznie urosną i staną się niezwykle puszyste. Smaż kilka minut z każdej strony.
Po usmażeniu możesz wyłożyć placuszki na ręczniki papierowe. Smacznego!