Sernik cioci Heni

Przez Izabela

Sernik, na który dzisiaj zapraszam, jest iście królewski i naprawdę wyjątkowy. Ponad 20 lat temu otrzymałam ten przepis od mojej cioci Heni, stąd taka jego nazwa. Dzisiaj przedstawiam zmodyfikowaną przeze mnie wersję tego ciasta. Bogata masa serowa na kakaowym, kruchym spodzie zwieńczona owocami, bezą i kakaową kruszonką. Całość tworzy niesamowity smak i charakter ciasta. Niniejszy sernik przywołuje wiele moich wspomnień, a każdy jego kęs przenosi mnie do czasów młodości. Uprzedzam, że jest to ciasto wymagające cierpliwości, dobrej organizacji pracy, sporej ilości czasu i doświadczenia w domowych wypiekach. Jeśli jesteś osobą stawiającą w kuchni swoje pierwsze kroki, postaram się przedstawić ten przepis krok po kroku, z jak największą ilością szczegółów, które ułatwią Ci przygotowanie sernika. Zapewniam, że ten sernik zachwyci każdego.

SKŁADNIKI:

Kakaowa kruszonka:
mąka – 3 szklanki
mąka ziemniaczana – pół szklanki
masło – 1 kostka 200 g
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
cukier – 6 łyżek
żółtka jaj – 4 sztuki
Masa serowa:
masło – 1 kostka 200 g
cukier – pół szklanki + 2 łyżki do piany z białek
ser w wiaderku – 1 kg
twaróg – 2 kostki po 200 g
żółtka jaj – 6 sztuk
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
białka jaj – 6 sztuk
mąka ziemniaczana – 3 łyżki
Beza:
białka jaj – 4 sztuki
szczypta soli
cukier – 2 łyżki
mąka ziemniaczana – 2 łyżki

Ponadto:
mandarynki w syropie – 1 puszka
morele w syropie – 1 puszka
Zamiast mandarynek i moreli mogą być brzoskwinie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania wszystkich niezbędnych naczyń, misek, łyżek, robota lub miksera i składników. Kiedy będziesz je mieć pod ręką, ułatwi Ci to pracę.

Do dużej miski dodaj wszystkie składniki na ciemne, kruche ciasto, które wyłożysz na spód i wierzch sernika. Dodaj: 3 szklanki mąki, pół szklanki mąki ziemniaczanej, kostkę masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 6 łyżek cukru i 4 żółtka. Białka przełóż do innej miski. Ubijesz je później do masy serowej.

Składniki na kruche, kakaowe ciasto połącz dokładnie dłońmi do momentu powstania kruszonki.

2/3 kruszonki wyłóż na spód formy, w której będziesz piec sernik. Wcześniej wyłóż formę papierem do pieczenia. Wybierz sporej wielkości formę, ja użyłam formę o wymiarach 24 cm x 36 cm.

Teraz przygotuj dużą misę do masy serowej. Ja wykorzystałam robota do przygotowania tej masy. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj zwykłego miksera. Pamiętaj by nie spieszyć się i wszystkie składniki dokładnie utrzeć i połączyć ze sobą.

Zacznij od ucierania na puszystą masę kostki masła z połową szklanki cukru. Następnie dodawaj stopniowo po jednym żółtku (w sumie będzie ich 6) w dalszym ciągu ucierając masę. Kiedy składniki się połączą, dodaj kilogram sera na sernik (z wiaderka), dwie kostki twarogu i łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie połącz ser z pozostałymi składnikami.

Odstaw na moment masę serową by ubić pianę z 6 białek z dwoma łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj do białek szczyptę soli i ubijaj je na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Kiedy piana będzie gotowa, czyli gęsta, lśniąca i błyszcząca, dodaj ją do masy serowej i dokładnie, aczkolwiek delikatnie połącz ją z pozostałymi składnikami.

Wyłóż masę na spód ciasta. Ja początkowo używałam do tego celu chochelki od zupy, a następnie całość wygładziłam szpatułką.

Na masę serową wyłóż odsączone wcześniej z syropu owoce.

Teraz ubij pianę z 4 białek, które pozostały Ci od kruchego ciasta kakaowego. Dodaj do nich 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wyłóż pianę na owoce.

Już powoli widać koniec przygotowań naszego sernika. Na pianę z białek wyłóż pozostałą część kruszonki kakaowej.

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, funkcja termoobieg. Uprzedzając pytania o temperaturę bez termoobiegu, polecam ustawić taką jak zwykle do innych serników. Radziłabym ustawić ją na 180 stopni i kontrolować czas pieczenia. Piecz sernik przez około 1 godzinę i 15-20 minut, następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik jeszcze na 20-30 minut w piekarniku. Następnie wyjmij go, wystudź i wstaw do lodówki. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz