Surówka z lubczykiem

Przez Izabela

Jedna z najsmaczniejszych surówek z młodej kapusty. Dodatek świeżego lubczyku, koperku i rzodkiewek nadaje jej wyjątkowego smaku, aromatu i świeżości. Jednym zdaniem to lekka, kolorowa, wiosenna surówka. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań obiadowych lub dań z grilla. Jej przygotowanie zajmie Ci jedynie kilka chwil. Do tej surówki nie dodaję słodyczy w postaci cukru czy miodu, ani kwaśnego smaku cytryny. Surówka z młodej kapusty z dodatkiem rzodkiewek, marchewki, lubczyku i koperku sama w sobie jest pyszna. Wystarczy odrobina soli, pieprzu oraz oleju.

SKŁADNIKI:

młoda kapusta – 1 główka
marchewka – 2-3 sztuki (w zależności od wielkości)
liście świeżego lubczyku – pęczek
świeży koperek – pęczek
rzodkiewki – pęczek
sól i pieprz do smaku
olej – kilka łyżek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od poszatkowania drobno kapusty. Następnie obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewki. Posiekaj drobno lubczyk i koperek. Pokrój na drobne kawałki umyte rzodkiewki. Dodaj wszystko razem do misy, dopraw pieprzem i solą, wlej olej i dokładnie wszystko wymieszaj. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz