Surówka Colesław

Przez Izabela

Surówka Colesław jest jedną z najpopularniejszych surówek. Oczywiście najlepiej smakuje, kiedy do jej przygotowania użyjemy młodej kapusty. Sos dodany do surówki Colesław nadaje jej wyjątkowego, dobrze wszystkim znanego, smaku. Taka surówka jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, sprawdza się również idealnie podczas grillowania.

SKŁADNIKI:

średniej wielkości młoda kapusta – pół główki
marchewka – 1 duża sztuka
świeży koperek – pół pęczka
cebula – pół
sól i pieprz do smaku
majonez – 2 kopiaste łyżki
jogurt grecki – 2 kopiaste łyżki
płynny miód – 1 łyżeczka
sok wyciśnięty z połowy cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od poszatkowania drobno kapusty. Następnie obierz, umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach marchewkę. Koperek drobno posiekaj. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Teraz przygotuj sos. W miseczce dokładnie wymieszaj 2 kopiaste łyżki dobrego majonezu, 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego, łyżeczkę płynnego miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodaj sos do surówki i jeszcze raz wymieszaj całość. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz