Chałka kakaowa

Przez Izabela

Chałka jest idealną propozycją śniadaniową. Zapach pieczywa unoszący się o poranku, promienie słońca nieśmiało zaglądające przez okno, aromat świeżo parzonej kawy lub kubek gorącego mleka to gwarancja udanego dnia. Poznaj przepis na najlepszą domową chałkę kakaową. Jeśli wolisz tradycyjne smaki, nie dodawaj do ciasta kakao. Możesz przygotować chałkę bez kruszonki i ją polukrować. Wykaż się fantazją i kieruj swoim smakiem.

SKŁADNIKI:

mleko – 300 g
cukier – 60 g
masło – 50 g
świeże drożdże – 20 g
mąka – 550 g
sól – 2 łyżeczki
kakao – 1,5 łyżeczki
jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. W rondelku podgrzej mleko razem z cukrem, dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, dodaj pokruszone drożdże. Pamiętaj by mleko nie było zbyt gorące! Ma być delikatnie ciepłe. Odstaw rondelek na około 10 minut.

W tym czasie przygotuj dużą miskę, wsyp do niej mąkę i sól. Po 10 minutach dodaj mleko wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiaj ciasto. Ja używam w tym celu robota kuchennego, ale jak najbardziej możesz się posłużyć własnymi dłońmi.

Kiedy ciasto będzie gotowe i sprężyste, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość

Wyjmij ciasto na stolnicę i wyrabiaj je jeszcze przez chwilę, a następnie ostrym nożem oddziel 1/3 ciasta i odstaw na bok pod przykryciem.

Do pozostałej, większej części ciasta dodaj 1 łyżeczkę kakao i wyrabiaj dokładnie dłonią do połączenia składników i uzyskania gładkiego, beżowego koloru. Następnie podziel beżowe ciasto na dwie równe części.

Do jednej z nich dodaj pół łyżeczki kakao i ponownie wyrabiaj dłonią do uzyskania ciemniejszego, kakaowego koloru. W ten sposób uzyskasz trzy kolory ciasta: jasne, beżowe i kakaowe. Z każdej części uformuj wałek.

Teraz możesz zapleść warkocz.

Odstaw chałkę na pół godziny w ciepłe miejsce, przykryj ją ściereczką kuchenną. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, funkcja termoobieg. Przed wstawieniem chałki do piekarnika posmaruj ją roztrzepanym jajkiem. Możesz posypać ciasto kruszonką. Do jej przygotowania potrzebujesz 1/3 kostki masła, 3-4 łyżki mąki, 2-3 łyżki cukru. Piecz chałkę przez 25- 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ją do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz