Deser Milka

Przez Izabela

Warstwowy deser mleczno-czekoladowy zaspokoi głód największego słodyczomaniaka. Kakaowy biszkopt przekładany podwójnym, mlecznym kremem, z dodatkiem frużeliny wiśniowej, zwieńczony musem czekoladowym. Brzmi zachęcająco? Jeśli zastanawiasz się ile w nim kalorii, to uprzedzam – dużo. To deser tylko dla koneserów prawdziwych słodkości. Jeśli wolisz mniej słodkie desery, polecam szarlotkę w pucharkach. Deser Milka możesz przygotować w pucharkach, słoiczkach, szklankach lub jednoporcjowych naczyniach.

SKŁADNIKI:

biszkopt kakaowy z 2 jajek (możesz użyć maślanych ciastek kakaowych)
kilka łyżek mleka do nasączenia biszkoptu
śmietana 18% – 400 g
jajka – 2 sztuki
cukier puder – 130 g
mąka ziemniaczana – 40 g
masło – 180 g
śmietanka kremówka – 300 ml +300 ml
skondensowane mleko słodzone – 170 g
serek mascarpone – 250 g
czekolada – 250 g
opcjonalnie – wiśnie, banany, truskawki lub maliny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie zacznij od biszkoptu (w moim domu biszkopt zawsze jest bez glutenu). Przepis na biszkopt idealny do deserów znajdziesz tutaj. Upiecz go kilka godzin, a najlepiej dzień wcześniej. Pokrusz biszkopt kiedy będzie gotowy i wystudzony.

W kąpieli wodnej przygotuj pierwszy krem. Dodaj do żaroodpornej misy śmietanę 18%, jajka, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ustaw miskę nad garnkiem z parującą wodą, uważając by nie dotykała powierzchni wody.

Gotuj całość przez cały czas mieszając. Może to potrwać kilkanaście minut. Z każdą chwilą krem będzie stawał się bardziej gęsty. Kiedy osiągnie jednolitą, budyniową konsystencję, dodaj kawałki masła i dokładnie wymieszaj całość.

Gotowy krem będzie miał konsystencję „majonezu”. Może to niezbyt fortunne porównanie, ale najdokładniej opisuje konsystencję kremu. Pozostaw masę do całkowitego wystudzenia.

Kiedy pierwszy krem osiągnie temperaturę pokojową, możesz przystąpić do przygotowania drugiego kremu. Dodaj do misy 300 ml śmietanki kremówki, skondensowane mleko słodzone i serek mascarpone. Ubijaj całość do uzyskania sztywnej, gęstej masy.

Następnie połącz ze sobą krem budyniowy z mleczną masą.

Zrób to delikatnie, aczkolwiek dokładnie, za pomocą łyżki silikonowej.

Jesteś coraz bliżej ukończenia deseru 🙂 Na dno naczynia, w którym chcesz go serwować wyłóż część pokruszonego biszkoptu kakaowego. Nasącz go niewielką ilością mleka.

Następnie wyłóż część kremu. Możesz dodatkowo ułożyć ulubione owoce. Świetnie pasują tu banany, truskawki, maliny czy wiśnie.

Kolejną warstwę stanowi biszkopt i ponownie krem. Wstaw deser do lodówki. Przygotuj ganache czekoladowy. Dodaj do rondelka 300 ml śmietanki kremówki i 250 g ulubionej czekolady. Podgrzej całość do momentu dokładnego połączenia się składników. Pozostaw ganache do wystudzenia. Początkowo będzie on rzadki, ale z każdą chwilą zacznie stawać się bardziej gęsty. Wylej ganache na wierzch deseru i wstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz