Ekspresowa szarlotka w pucharkach, czyli pyszny deser z prażonymi jabłkami, ciastkami maślanymi, granolą, kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, z dodatkiem cynamonu i przyprawy korzennej. Idealna opcja dla niespodziewanych gości czy na nagły apetyt. Prezentuje się wyśmienicie i równie dobrze smakuje.
SKŁADNIKI:
ciastka maślane – około 200 g
jabłka prażone – u mnie Stovit – 1 słoik 720 g
śmietana kremówka 30-36 % – 300 ml
mascarpone – 250 g
migdały w płatkach – 3 łyżki
posiekane orzechy – 3 łyżki
fix do śmietany – 1 opakowanie
granola śniadaniowa – 12 łyżek
cynamon – 1 łyżeczka
przyprawa korzenna – szczypta
kajmak – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj wszystkie składniki, szklanki do deserów (lub pucharki) i mikser. Zamiast ciastek maślanych możesz użyć herbatniki lub pierniki. Możesz pominąć dodatek orzechów lub migdałów.
Pokrusz ciastka i umieść je na dnie pucharków. U mnie w jednej porcji było 6 ciastek maślanych.
Kolejną warstwę deseru stanowią jabłka prażone. Ja wybrałam jabłka Stovit, ponieważ odpowiada mi ich konsystencja i przede wszystkim smak. Niewątpliwie ich dużym atutem jest to, że nie są przesłodzone. Możesz je wykorzystywać do wszelkich wypieków i deserów.
Następnie przygotuj krem. Umieść w misie śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cynamon, przyprawę korzenną i opcjonalnie fix do śmietany. Ubijaj całość na średnich obrotach miksera do uzyskania pożądanej konsystencji. Uwaga! Nie trwa to długo.
Dodaj do kremu migdały i orzechy, delikatnie wymieszaj całość.
Przełóż krem do pucharków.
Na krem wyłóż granolę śniadaniową. Ja użyłam granoli z liofilizowaną truskawką (może być zwykła).
Na granoli ponownie umieść prażone jabłka w ilości 3 łyżek na każdą szklankę.
Podgrzej kajmak, a następnie wylej go na warstwę jabłek. Udekoruj deser pokruszonymi ciastkami i listkiem mięty bądź melisy. Smacznego!
Niniejszy wpis powstał we współpracy z marką Stovit.