Zupa brokułowa nie musi być nudna 🙂 Wzbogacona dodatkiem szpinaku, fasoli, mleczka kokosowego i soku z cytryny zdecydowanie zyskuje na smaku. Jest to smaczna propozycja zdrowego, a zarazem pożywnego obiadu. Brokuły są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie z uwagi na swoje właściwości i wartości odżywcze. To samo dotyczy szpinaku. Połączenie obu warzyw wraz z pozostałymi składnikami daje gwarancję nie tylko dobrego smaku, lecz również działania prozdrowotnego.
SKŁADNIKI:
czosnek – 3 ząbki
brokuł – 1 sztuka
ziemniaki – 4 średnie sztuki
marchew – 2 sztuki
świeży koperek – 1 pęczek
biała fasola – 1 puszka
mleczko kokosowe – 3 łyżki
sok z cytryny – 1 łyżka
kurkuma – pół łyżeczki
słodka papryka – 1 łyżeczka
oregano – pół łyżeczki
bazylia – pół łyżeczki
sól i pieprz do smaku
woda lub bulion – 1,5 litra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do garnka, w którym będziesz gotować zupę wlej odrobinę oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Po krótkiej chwili dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Następnie dodaj umytą, obraną i pokrojoną w talarki marchew.
Smaż całość przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej wodę lub bulion. Dodatek domowego bulionu dodatkowo wzbogaci smak zupy.
Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj kawałki brokuła, odsączoną z zalewy białą fasolę i szpinak. Możesz użyć mrożonego szpinaku.
Po chwili dodaj przyprawy. Gotuj zupę pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodaj posiekany, świeży koperek.
Zdejmij garnek z ognia, a następnie dodaj mleczko kokosowe i sok z cytryny. W razie potrzeby dopraw zupę świeżo mielonym pieprzem i solą.
Smacznego!