Serowe drożdżówki z lukrem na bazie serka mascarpone to mięciutkie bułeczki w kształcie zawijasków, z nadzieniem twarogowym. Ich wykonanie nie jest skomplikowane, a wyborny smak gwarantowany. Już podczas pieczenia roznosi się przyjemny aromat w całym domu. Możesz pominąć dodatek lukru lub posmarować bułeczki klasycznym lukrem (cukier puder plus gorąca woda).
SKŁADNIKI NA CIASTO:
jogurt – pół szklanki (o pojemności 250 ml)
olej – ćwierć szklanki
roztopione masło – ćwierć szklanki
ciepłe mleko – pół szklanki
drożdże instant – 1,5 łyżeczki
cukier – 1 łyżka
szczypta soli
jajko – 1 sztuka
mąka – 3 szklanki
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
twaróg – 200 g
żółtko – 1 sztuka
ekstrakt pomarańczowy – 1 łyżka
ewentualnie coś słodkiego, np. cukier wanilinowy, miód
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
mascarpone – 250 g
mleczko kokosowe – 8 łyżek
cukier puder – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto i zacznij je wyrabiać. Odstaw gotowe ciasto w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt i ponacinaj wzdłuż jednego boku, jak na zdjęciach poniżej.
Nadzienie twarogowe przygotujesz łącząc ze sobą wszystkie składniki. Wyłóż nadzienie wzdłuż nienaciętego boku każdego prostokąta, a następnie zawiń bułeczki, tak jak na zdjęciach poniżej. Gotowe bułeczki odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
Przed wstawieniem do piekarnika, posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Zmiksuj mascarpone, mleczko kokosowe i cukier puder, do uzyskania gładkiej polewy. Posmaruj nią wystudzone drożdżówki. Smacznego!