Sernik jak dawniej

Przez Izabela

Sernik, jako jedno z najbardziej popularnych ciast, występuje w niezliczonej liczbie odsłon. I choć osobiście najbardziej lubię lekkie i kremowe serniczki, czasami sięgam po najstarsze przepisy by zadowolić się dawnymi smakami. Dawniej sernik był ciężki, by nie napisać zbity. Zawierał w sobie dużą ilość rodzynek i smakował każdemu. Zapraszam dzisiaj na sernik jak dawniej, z rodzynkami.

SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA:

masło – 200 g
cukier – 150 g
mąka – 400 g (pszenna lub uniwersalna bezglutenowa)
jajka – 2 sztuki
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

masło – 200 g
cukier – pół szklanki (szklanka 250 ml) + 2 łyżki do piany z białek
ser na sernik – 1,5 kg
żółtka jaj – 6 sztuk
białka jaj – 6 sztuk
cukier z wanilią – 1 opakowanie(lub ekstrakt waniliowy 1 łyżka)
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana – 3 łyżki
rodzynki – 100 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umieść w misie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu sernika i połącz je ze sobą za pomocą miksera.

Masa będzie gęsta, jak na zdjęciu poniżej:

Wyłóż nią dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Używam formy o wymiarach 25 x 35 cm. Odstaw ciasto w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.

Pora na przygotowanie masy serowej. Do dużej misy dodaj masło w temperaturze pokojowej i cukier. Ucieraj do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej i puszystej masy.

Do masy maślanej dodaj ser na sernik. Ja używam gotowego sera z wiaderka. Jeśli jednak wolisz, możesz użyć trzykrotnie zmielonego twarogu. Dodaj również proszek do pieczenia i wanilię.

Korzystając z miksera, połącz dokładnie wszystkie składniki masy serowej. Na końcu dodaj rodzynki i wymieszaj całość.

Przełóż masę serową na przygotowany wcześniej spód ciasta. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Warto na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą, co zapobiegnie nadmiernemu opadaniu ciasta po upieczeniu.

Piecz ciasto przez 70-75 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki pozostawiając sernik wewnątrz piekarnika jeszcze przez pół godziny. Następnie wyjmij ciasto i dokładnie wystudź.

You may also like

Zostaw komentarz