Bagietki

Przez Izabela

O tym, że uwielbiam domowe pieczywo, wspominałam już wielokrotnie. Tego smaku i zapachu nie zastąpi nic, prawda? I choć nie zawsze mam czas by uruchomić domową piekarnię, to staram się by świeże pieczywo gościło w mojej kuchni jak najczęściej. Bagietki z niniejszego przepisu chodziły za mną od dawna i choć są niezwykle czasochłonne, zdecydowanie warte polecenia. Potrzebują kilkukrotnego wyrastania. Polecam zacząć ich przygotowanie w godzinach porannych by cieszyć się ich smakiem podczas kolacji. Osobiście jednak wolę poświęcić wieczór, a czasami i godziny nocne by na śniadanie podać rodzinie świeże bagietki.

SKŁADNIKI:

ciepła woda – 150 ml + 170 ml
suche drożdże – 7 g
mąka typ 650 – 250 g + 350 g
cukier – 30 g
sól – 10 g
masło – 15 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania zaczynu. Dodaj do misy 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody, dodaj do niej suszone drożdże i 250 g mąki pszennej. Polecam użyć mąki przeznaczonej do wypieku chleba, np. typ 650. Wyrabiaj ciasto rękoma przez około 5 minut. Po tym czasie przykryj misę ściereczką i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na około 2 do 2,5 godzin.

Po tym czasie wlej do osobnego naczynia 170 ml ciepłej wody, dodaj do niej 30 g cukru i 10 g soli. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do ciasta. Przez chwilę wyrabiaj masę, a następnie wsyp 350 g mąki i 15 g miękkiego masła. Ponownie wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, po czym przykryj je ściereczką i odstaw do drugiego wyrastania na około 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę delikatnie oprószoną mąką. Podziel je na cztery równe części.

Każdą z nich wyrabiaj dłońmi przez chwilę formując kształt bagietki. Ja uformowałam dwie bagietki i dwa małe bochenki. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut, do godziny.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Na dno wstaw naczynie żaroodporne z wodą (dzięki temu skórka będzie chrupiąca). Przed wstawieniem pieczywa do piekarnika dokonaj na nim kilku nacięć ostrym nożem. Piecz przez około 20 do 25 minut. Gotowe bagietki wystudź na kratce kuchennej. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz