Domowy majonez

Przez Izabela

W obecnych czasach przygotowanie domowego majonezu wbrew pozorom nie jest takie trudne jak dawniej. Wystarczy, że będziesz przestrzegać kilku ważnych wskazówek, a z pewnością zaskoczysz samą/samego siebie. Smak własnoręcznie wykonanego majonezu możesz dowolnie regulować według własnego gustu, dodając mniej lub więcej musztardy, oleju, przypraw. Taki majonez stanowi doskonałą bazę do dipów i sosów, sałatek, kanapek i nie tylko. Możesz go przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch tygodni. Radzę jednak by zjadać go na bieżąco. Przygotuj taką ilość, jaką jesteś w stanie zużyć. Lepiej przygotować taki majonez w razie potrzeby co kilka dni, aniżeli sięgać po taki z niepewną świeżością, tym bardziej, że czas wykonania domowego majonezu nie przekracza kilku minut. Z poniższych składników otrzymasz około 400 ml gotowego majonezu.

SKŁADNIKI:

całe jajka – 2 sztuki
olej rzepakowy lub słonecznikowy – 250 ml
musztarda (ja używam rosyjską, majonez jest wówczas odpowiednio ostry) – 1 łyżeczka
sól – 1/3 łyżeczki
ocet spirytusowy – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do przygotowania domowego majonezu potrzebujesz dobrego blendera i wąskiego, wysokiego naczynia. Ja używam pojemnika, który był w zestawie z blenderem. Ważne by naczynie miało szerokość główki blendera.

Dodaj wszystkie składniki w takiej kolejności jak na liście powyżej. Ostrożnie włóż blender do pojemnika dotykając jego dna. Blenduj używając całej mocy blendera. Bardzo ważne – nie odrywaj ani na moment blendera od dna naczynia. Kiedy zacznie tworzyć się majonez, ostrożnie i bardzo powoli unieś blender wyżej, aż do całkowitego połączenia się składników. U mnie czas produkcji domowego majonezu wynosi około 2 minut.

Jeśli majonez będzie zbyt gęsty, możesz do niego dodać odrobinę mleka i blendować jeszcze chwilę.

Do takiego majonezu możesz dodać szczyptę cukru, pieprzu, chili lub zioła. Wszystko zależy od Twoich upodobań i celu, do jakiego majonez zostanie użyty. Zamiast octu można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny.

You may also like

Zostaw komentarz