Pieczeń z jajkiem gości na niejednym wielkanocnym stole. Można ją podawać zarówno na ciepło, w formie obiadu, jak i na zimno, np. do kanapek. Przedstawiam dzisiaj przepis na delikatną pieczeń z mięsa drobiowego z dodatkiem marchewki, groszku i papryki. Danie doskonale komponuje się z sosem chrzanowym.
SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka – 3 sztuki (około 850 g)
ulubione przyprawy – u mnie sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek
kminek – 1 łyżeczka
bułka tarta – około 5 łyżek (u mnie bułka tarta bez glutenu)
zimna woda – około 100 ml
marchewka z groszkiem – 1 słoik (470 g)
świeża papryka żółta – 1 małą sztuka
szczypiorek – ilość wg uznania
ugotowane na twardo jajka – 4 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zacznij od zmielenia mięsa. Stali czytelnicy wiedzą, że mięso każdorazowo mielę sama. Jeśli jednak nie masz na to czasu lub nie posiadasz maszynki do mielenia mięsa, ze spokojem możesz użyć gotowego farszu drobiowego. Dodaj do mięsa wszystkie przyprawy, bułkę tartą, wodę i dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
Polecam wypiekać pieczeń na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia, który następnie posmaruj wodą lub oliwą. Zapobiegnie to przyklejaniu się mięsa do papieru.
Na tak przygotowany papier wyłóż równomiernie farsz mięsny nadając mu kształt prostokąta. Następnie ułóż marchewkę z groszkiem i ugotowane jajka, tak jak na zdjęciu poniżej.
Teraz pozostało już tylko dodanie pokrojonej w drobną kostkę żółtej papryki i posiekanego szczypiorku. Możesz doprawić jajka i farsz warzywny świeżo mielonym pieprzem.
Ostrożnie zwiń mięso w roladę, stopniowo odklejając papier do pieczenia. Nie powinno to przysporzyć większych trudności. Dzięki temu, że papier został wcześniej posmarowany oliwą, mięso do niego nie przywiera.
Następnie owiń roladę papierem na kształt cukierka. Końce zwiąż sznurkiem kuchennym, tak jak na zdjęciu poniżej.
Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg). Piecz całość przez około 60 minut. Po tym czasie wyjmij pieczeń z piekarnika i odczekaj kilka minut nim będziesz serwować danie swoim gościom. Smacznego!