Odchudzona wersja pysznego serniczka bananowo – orzechowego z dużą ilością posiekanych orzechów. Serniczek Ferrero jest aksamitny, sycący i możesz się nim częstować bez zbędnych wyrzutów sumienia. Do jego przygotowania użyj okrągłej formy o średnicy 19 cm. Jeśli takiej nie posiadasz, użyj pucharków do deserów lub szklaneczek.
SKŁADNIKI:
Spód:
okrągłe biszkopciki – 20 sztuk
olej kokosowy – 4 łyżki
Masa bananowo – serowa:
banany – 3 sztuki
masło orzechowe – 2 kopiaste łyżki
miód – 2 łyżki
olej kokosowy – 1 łyżka
kakao – 3 łyżeczki
żelatyna – 3 łyżeczki
serek mascarpone – 1 opakowanie 250 g
cukier trzcinowy – 1 łyżka
gorzka czekolada – 1 tabliczka
posiekane orzechy – 4 łyżki + kilka garści na wierzch ciasta
Polewa:
gorzka czekolada – 1 tabliczka
olej kokosowy – 2-3 łyżki
posiekane orzechy – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zacznij od przygotowania masy bananowej. W tym celu zblenduj ze sobą banany, masło orzechowe, miód, olej kokosowy i kakao. Masę możesz przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Następnie pokrusz biszkopty na pył. Ja w tym celu wykorzystuję robota kuchennego, lecz może to być blender kielichowy. Pokruszone ciasteczka połącz z płynnym olejem kokosowym, wyłóż je na spód formy i dokładnie ubij.
Teraz przygotuj masę serowo – bananową. W kąpieli wodnej rozpuść jedną gorzką czekoladę i odstaw ją do wystudzenia. Przy pomocy miksera połącz ze sobą serek mascarpone i masę bananową. Dodaj łyżkę cukru trzcinowego. Następnie stopniowo dodawaj przestudzoną, płynną czekoladę. Połącz całość na niskich obrotach miksera. Do małej szklaneczki wsyp żelatynę i zalej ją zimną wodą, wymieszaj. Odstaw żelatynę na 2-3 minuty do napęcznienia, a następnie dodaj ją do masy serowo-bananowej. Dokładnie zmiksuj całość. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
Wyłóż masę na spód ciasta.
Wysyp na masę kilka garści posiekanych orzechów i wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuść jedną gorzką czekoladę i połącz ją z 2-3 łyżkami oleju kokosowego. Dodaj kilka łyżek posiekanych orzechów, wymieszaj. Wylej polewę na wierzch ciasta. Smacznego!