Któż nie lubi świeżych, pachnących w całym domu drożdżówek? Proponuję zatem przepis na smaczne bułeczki drożdżowe z serem, truskawkami i kruszonką. Są mięciutkie i mało słodkie, truskawki dodatkowo wzbogacają ich smak. Drożdżówki po upieczeniu można udekorować lukrem, będą wówczas słodsze. Z podanych składników wychodzi około 20 drożdżowych bułeczek. Będzie mi niezmiernie miło jeśli po wykorzystaniu przepisu wrócisz do mnie i zostawisz swój komentarz.
SKŁADNIKI:
mleko – pół szklanki
cukier – 4 łyżki + 1 do kruszonki
masło – pół kostki (100 g) + 50 g do kruszonki
drożdże – 35 g
mąka – 500 g + 4 łyżki do kruszonki
jajka – 2 sztuki + 1 sztuka do posmarowania
twaróg – 250 g
cukier wanilinowy
żółtko – 1 sztuka
skórka pomarańczowa – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło oraz 2 łyżki cukru. Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Do ciepłego, lecz nie gorącego mleka dodaj drożdże i je rozpuść. Pozostaw mieszaninę na około 10-15 minut, w tym czasie powinna ona zacząć pracować.
W misie przygotuj wszystkie pozostałe składniki: mąkę, 2 łyżki cukru i 2 jajka.
Dodaj do nich mleko z drożdżami, a następnie wyrabiaj ciasto do momentu aż przestanie się ono kleić do rąk i będzie elastyczne. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu przez godziną do wyrośnięcia.
Po upływie godziny ciasto znacznie powiększy swoją objętość.
Wyjmij ciasto na blat, wyrabiaj je jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkuj je na kształt prostokąta.
Przygotuj masę serową. Przy pomocy widelca wymieszaj twaróg, żółtko, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy.
Wyłóż masę serową na rozwałkowane ciasto, a następnie zwiń całość w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Używając ostrego noża podziel ciasto na równej wielkości kawałki grubości 2-3 cm.
Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw je w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Po tym czasie drożdżówki nieco się napuszą.
Każdą drożdżówkę przed wstawieniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem, ułóż na niej pokrojone truskawki i posyp kruszonką. Do jej przygotowania potrzebujesz ćwierć kostki masła, 4 kopiaste łyżki mąki i łyżkę cukru.
Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez około 15 minut. Smacznego!
12 komentarzy
Drożdżówki przepyszne dodałam borówki
Bardzo dziękuję 🙂
Właśnie zrobiłam z jagodami ?są obłędne ,pyszne to mało powiedziane , ciasto się super robi . Bomba na pewno zrobię je częściej ??
Bardzo dziękuję
Witam, Pani Izabelo
Zrobiłam, wyszły pyszne.
Z ciastem pracowało się cudownie: niecałe 10 minut wyrabiania ręcznie i już odklejało się od dłoni, a potem rosło jak szalone. Mam tylko pytanie odnośnie masy. Uwielbiam twaróg i było go tu dla mnie zbyt mało, myśli Pani, że mogę podwoić ilość składników, ciasto drożdżowe to udźwignie? I czy mam wtedy piec drożdżówki tyle samo czasu?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Dziękuję za kolejny idealny przepis❣
Można zwiększyć ilość masy serowej. Czas pieczenia powinien wówczas wynieść do 20 minut.
Wspaniały przepis! Drożdżówki wyszły niesamowite 🙂
Dziękuję za miły komentarz
Czy owoce można zastąpić dżemem? ?
Oczywiście, można zastąpić je dżemem. Pozdrawiam
Dzień dobry Pani Izabelo, ile wychodzi drożdżówek z tego przepisu? Pozdrawiam
Nigdy nie liczyłam, ale dużo