Drożdżówki z serem i truskawkami

Przez Izabela

Któż nie lubi świeżych, pachnących w całym domu drożdżówek? Proponuję zatem przepis na smaczne bułeczki drożdżowe z serem, truskawkami i kruszonką. Są mięciutkie i mało słodkie, truskawki dodatkowo wzbogacają ich smak. Drożdżówki po upieczeniu można udekorować lukrem, będą wówczas słodsze. Z podanych składników wychodzi około 20 drożdżowych bułeczek. Będzie mi niezmiernie miło jeśli po wykorzystaniu przepisu wrócisz do mnie i zostawisz swój komentarz.

SKŁADNIKI:

mleko – pół szklanki
cukier – 4 łyżki + 1 do kruszonki
masło – pół kostki (100 g) + 50 g do kruszonki
drożdże – 35 g
mąka – 500 g + 4 łyżki do kruszonki
jajka – 2 sztuki + 1 sztuka do posmarowania
twaróg – 250 g
cukier wanilinowy
żółtko – 1 sztuka
skórka pomarańczowa – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło oraz 2 łyżki cukru. Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Do ciepłego, lecz nie gorącego mleka dodaj drożdże i je rozpuść. Pozostaw mieszaninę na około 10-15 minut, w tym czasie powinna ona zacząć pracować.

W misie przygotuj wszystkie pozostałe składniki: mąkę, 2 łyżki cukru i 2 jajka.

Dodaj do nich mleko z drożdżami, a następnie wyrabiaj ciasto do momentu aż przestanie się ono kleić do rąk i będzie elastyczne. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu przez godziną do wyrośnięcia.

Po upływie godziny ciasto znacznie powiększy swoją objętość.

Wyjmij ciasto na blat, wyrabiaj je jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkuj je na kształt prostokąta.

Przygotuj masę serową. Przy pomocy widelca wymieszaj twaróg, żółtko, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy.

Wyłóż masę serową na rozwałkowane ciasto, a następnie zwiń całość w roladę wzdłuż dłuższego boku.

Używając ostrego noża podziel ciasto na równej wielkości kawałki grubości 2-3 cm.

Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw je w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Po tym czasie drożdżówki nieco się napuszą.

Każdą drożdżówkę przed wstawieniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem, ułóż na niej pokrojone truskawki i posyp kruszonką. Do jej przygotowania potrzebujesz ćwierć kostki masła, 4 kopiaste łyżki mąki i łyżkę cukru.

Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez około 15 minut. Smacznego!

You may also like

12 komentarzy

Patrycja 19 kwietnia, 2020 - 1:24 pm

Drożdżówki przepyszne dodałam borówki

Odpowiedź
Izabela 19 kwietnia, 2020 - 1:27 pm

Bardzo dziękuję 🙂

Odpowiedź
Marzena 22 kwietnia, 2020 - 10:34 am

Właśnie zrobiłam z jagodami ?są obłędne ,pyszne to mało powiedziane , ciasto się super robi . Bomba na pewno zrobię je częściej ??

Odpowiedź
Izabela 23 kwietnia, 2020 - 6:13 pm

Bardzo dziękuję

Odpowiedź
Joanna 19 kwietnia, 2020 - 1:39 pm

Witam, Pani Izabelo
Zrobiłam, wyszły pyszne.
Z ciastem pracowało się cudownie: niecałe 10 minut wyrabiania ręcznie i już odklejało się od dłoni, a potem rosło jak szalone. Mam tylko pytanie odnośnie masy. Uwielbiam twaróg i było go tu dla mnie zbyt mało, myśli Pani, że mogę podwoić ilość składników, ciasto drożdżowe to udźwignie? I czy mam wtedy piec drożdżówki tyle samo czasu?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Dziękuję za kolejny idealny przepis❣

Odpowiedź
Izabela 19 kwietnia, 2020 - 3:57 pm

Można zwiększyć ilość masy serowej. Czas pieczenia powinien wówczas wynieść do 20 minut.

Odpowiedź
Marta 27 kwietnia, 2020 - 9:01 am

Wspaniały przepis! Drożdżówki wyszły niesamowite 🙂

Odpowiedź
Izabela 27 kwietnia, 2020 - 9:30 pm

Dziękuję za miły komentarz

Odpowiedź
Ola 29 kwietnia, 2020 - 7:56 am

Czy owoce można zastąpić dżemem? ?

Odpowiedź
Izabela 30 kwietnia, 2020 - 5:57 am

Oczywiście, można zastąpić je dżemem. Pozdrawiam

Odpowiedź
Agnieszka 5 czerwca, 2021 - 2:47 pm

Dzień dobry Pani Izabelo, ile wychodzi drożdżówek z tego przepisu? Pozdrawiam

Odpowiedź
Izabela 29 czerwca, 2021 - 9:08 pm

Nigdy nie liczyłam, ale dużo

Odpowiedź

Zostaw komentarz