Sernik z frużeliną wiśniową

Przez Izabela

Sernik to ciasto, które doskonale komponuje się z wiśniami. Ja w tym przepisie wykorzystuję frużelinę z domowej spiżarni, którą przygotowałam w sezonie wiśniowym. Przepis na frużelinę pojawi się na blogu w kolejnym sezonie. Jeśli nie posiadasz w swojej spiżarni domowej frużeliny, wykorzystaj wiśnie z kompotu, drylowane wiśnie lub ewentualnie mrożone owoce lub dżem. Sernik z frużeliną wiśniową nie jest zbyt słodki, ma idealnie zrównoważony smak.

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA
twaróg na sernik (z wiaderka) lub trzykrotnie zmielony twaróg – 500 g
śmietanka kremówka – 100 g
żółtka jaj – 2 sztuki
białka jaj – 2 sztuki
budyń waniliowy – 1 opakowanie
mąka ryżowa/pszenna – 1,5 łyżki
ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
cukier – 3 łyżki
MASA ŚMIETANOWA
śmietanka kremówka – 200 g
jajka – 2 sztuki
cukier – 2 łyżki
ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Dodatkowo – frużelina wiśniowa – 1 słoiczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do przygotowania sernika z frużeliną wiśniową potrzebujesz małej formy o wymiarach około 22 cm x 27 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Dodaj do misy 500 g sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego twarogu, 100 g śmietanki kremówki, 2 żółtka, budyń waniliowy (proszek), mąkę i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii.

Następnie ubij 2 białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukru. Ubijaj do momentu uzyskania sztywnej i lśniącej piany.

Dodaj tę pianę do masy serowej i delikatnie wymieszaj całość szpatułką silikonową lub łyżką.

Wylej masę serową do formy. Przygotuj teraz masę śmietanową. Ubij 200 g kremówki z 2 jajkami, 2 łyżkami cukru i łyżeczką ekstraktu waniliowego. Masa będzie rzadka i lejąca. Wyłóż ją na ser.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz przez godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl nieco drzwiczki i pozostaw sernik na około pół godziny. Po całkowitym jego wystudzeniu podgrzej frużelinę wiśniową i wyłóż ją na ciasto. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz