Obłędny sernik z mandarynkami

Przez Izabela

Przepisów na sernik jest cały ogrom. Niniejszy sernik z mandarynkami jest lekki, puszysty, idealny w smaku, łatwy w wykonaniu, a dzięki mandarynkom zyskuje orzeźwiającą, cytrusową nutę i niezwykle pięknie prezentuje się na stole. Pojawia się on w moim domu przy każdej ważniejszej okazji, a już z pewnością zawsze zdobi nasz świąteczny stół. Przepis pochodzi od Eli. Możesz przygotować taki sernik nieco wcześniej, ponieważ dość długo zachowuje swoją świeżość. Jeśli natomiast zostanie Ci kawałek ciasta, możesz je zamrozić. Proponuję nie korzystać w tym przepisie ze świeżych mandarynek. Jeśli nie masz możliwości kupna właśnie tych owoców, zastąp je np. brzoskwiniami w syropie.

SKŁADNIKI:

SPÓD CIASTA:
mąka – 400 g
cukier – 150 g
masło – 150 g
jajka – 2 sztuki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
MASA SEROWA
ser w wiaderku lub trzykrotnie zmielony twaróg – 1 kg
jajka – 4 sztuki
cukier – 280 g
budyń waniliowy – 2 opakowania
gęsta, słodka śmietana z kubeczka – 200 ml
olej – 200 ml
mleko – 400 ml
mandarynki w syropie – 2 puszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania spodu sernika. Jeśli masz taką możliwość, wykorzystaj w tym celu robota kuchennego. Zagnieć ciasto z podanych składników, owiń je folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłóż ciastem spód i boki dużej formy do pieczenia. To najbardziej pracochłonny etap wykonania tego sernika.

Następnie przygotuj masę serową. Dodaj do misy ser, 4 jajka, cukier, proszek budyniowy, śmietanę, olej i mleko i przy pomocy miksera lub robota delikatnie, aczkolwiek skutecznie połącz ze sobą wszystkie składniki. Masa serowa będzie dość rzadka, lejąca. I tak ma być. Wylej masę na spód. Następnie równomiernie ułóż na niej wyjęte i odsączone z zalewy mandarynki.

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl nieco drzwiczki i pozostaw sernik w środku jeszcze przez około pół godziny. Po schłodzeniu wstaw sernik do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

You may also like

12 komentarzy

Ania 25 listopada, 2020 - 9:33 pm

Na jaką wielkość blaszki jest przepis?

Odpowiedź
Izabela 20 stycznia, 2021 - 10:44 am

Do tego przepisu wykorzystuję blaszkę o wymiarach 35 x 24 cm.

Odpowiedź
Jolanta 18 września, 2021 - 9:01 am

Sernik jest przepyszny. Mam tylko pytanie , jak to możliwe, że mandarynki na zdjęciu są na górze? Moje wszystkie opadły na sam dół.

Odpowiedź
Izabela 30 września, 2021 - 7:00 pm

Mandarynki były świeże czy z puszki? Ja do tego ciasta używam owoców w syropie

Odpowiedź
Alicja 26 czerwca, 2021 - 5:20 pm

Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale po upieczeniu masa serowa się rozlewa ? co może być przyczyną?

Odpowiedź
Izabela 29 czerwca, 2021 - 9:09 pm

Masa serowa jest rzadka przed pieczeniem. Po upieczeniu trzeba ciasto dobrze wystudzić, schłodzić w lodówce i dopiero kroić

Odpowiedź
Jan 23 grudnia, 2020 - 2:17 pm

Duża forma do pieczenia… tzn. jakie wymiary, czy średnica? A nie lepiej wstępnie podpiec ciasto?

Odpowiedź
Izabela 20 stycznia, 2021 - 10:45 am

Do tego sernika wykorzystuję formę 35 cm x 24 cm. Nie podpiekam spodu.

Odpowiedź
Justyna 31 stycznia, 2021 - 2:29 pm

Piekarnik ustawionymi termoobieg czy góra – dół?

Odpowiedź
Izabela 1 lutego, 2021 - 7:26 am

Piekę go zawsze na termoobiegu. Pozdrawiam

Odpowiedź
Joanna 12 lutego, 2021 - 6:35 pm

Sernik jest przepyszny. Zrobienie go nie zajmuje dużo czasu. Super przepis ?

Odpowiedź
Beata 4 kwietnia, 2021 - 4:31 am

Dziękuję za przepis sernik przepyszny, łatwy do zrobienia. Jedyna uwaga, że trochę dużo tego ciasta na spodzie jak dla mnie, następnym razem zrobię nawet połowę

Odpowiedź

Zostaw komentarz