Ryby po japońsku

Przez Izabela

Podzielę się dzisiaj przepisem, który dobrych kilkanaście lat temu otrzymałam od koleżanki i od tamtej pory gości na naszym stole, zwykle w okresie okołoświątecznym. Przyznam szczerze, że nie znam etiologii nazwy tego dania. Podejrzewam, że podobnie jak ryba po grecku, tak i ryba po japońsku to nasza rodzima wariacja 🙂 Zwał jak zwał, ryba w sosie słodko-kwaśnym smakuje wyjątkowo dobrze, najlepiej po kilkudniowym leżakowaniu w lodówce. Przygotujesz ją z kilku podstawowych składników.

Ryby po japońsku

Do tego przepisu możesz wykorzystać usmażone wcześniej ryby (które zostały np. po świętach). Osobiście jednak smażę je (zazwyczaj dorsza) na bieżąco by mieć ich odpowiednią ilość. Danie warto przygotować z wyprzedzeniem by smaki się przegryzły,. Ryby po japońsku świetnie sprawdzają się nie tylko na świątecznym czy noworocznym stole. Są apetyczną przekąską na każdą okazję.

SKŁADNIKI:

4 płaty dowolnej ryby (u mnie dorsz) – około 1,5 kg
mąka (najlepiej kukurydziana) do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
6-7 cebul
2 papryki (np. jedna żółta, jedna czerwona)
kilka ogórków konserwowych

SKŁADNIKI NA SOS:

4 szklanki wody
6 łyżek cukru
6 łyżek octu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
3-4 listki laurowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Podziel ryby na mniejsze kawałki, przypraw je pieprzem i solą. Przed smażeniem panieruj je w mące (polecam mąkę kukurydzianą – ryby są wówczas chrupiące). Usmażone ryby pozostaw do wystudzenia.

W międzyczasie przygotuj warzywa i sos. Proponuję zacząć od przygotowania sosu, którym później zalejesz warzywa. Dodaj do garnka wszystkie jego składniki i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj sos przez minutę, po czym zdejmij go z ognia.

Cebulę, paprykę i ogórki konserwowe pokrój w równej wielkości kostkę (możesz pokroić w cienkie paski). Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj cebulkę i zeszklij ją co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojoną paprykę i ogórki konserwowe. Smaż całość przez kilka minut na mocniejszym ogniu (nie zapomnij o mieszaniu). Następnie wlej do warzyw sos, zmniejsz ogień i duś całość przez kilka minut.

Na dno naczynia wyłóż niewielką ilość sosu, następnie kilka kawałków usmażonej ryby. Powtórz czynność do wyczerpania się składników. Ryba powinna być dokładnie przykryta sosem. Po całkowitym wystudzeniu przykryj naczynie i wstaw je na kilka dni do lodówki. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz