Pizza z patelni „3 sery”

Przez Izabela

Pizza z patelni to alternatywa dla klasycznej pizzy z pieca. Jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie chwilę, a z pewnością zaskoczysz swoich bliskich wyjątkowym smakiem. Możesz ją podać z ulubionymi składnikami, za każdym razem innymi. Pizza z patelni to idealny pomysł na obiad lub kolację. Sprawdzi się również podczas rodzinnych spotkań. Kiedy raz wypróbujesz ten przepis, będziesz do niego chętnie wracać.

SKŁADNIKI / 1 pizza

ciepła woda – 170 ml
świeże drożdże – 20 g
cukier – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
olej – 1 łyżka
mąka – 300 g
sos do pizzy lub domowy ajvar
dodatki – ser feta, camembert, mozzarella, słodkie papryczki, kiszony ogórek, szynka szwarcwaldzka, czarne oliwki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Połącz ze sobą wszystkie składniki ciasta (mąkę, wodę, olej, sól, cukier i drożdże) i wyrabiaj około 10 minut. Ja w tym celu używam robota kuchennego, co jest niesamowicie wygodne, ponieważ w tym czasie mogę przygotować dodatki do pizzy.

Kiedy wyrobisz ciasto, przykryj je ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez około godzinę.

Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę, wyrabiaj jeszcze chwilę, po czym rozwałkuj na okrąg wielkości patelni, na której będziesz smażyć pizzę.

Rozgrzej patelnię, posmaruj jej dno delikatnie olejem, przełóż ciasto na patelnię i smaż je około 5 minut. Po tym czasie przy pomocy łopatki przewróć ciasto na drugą stronę, posmaruj ją sosem pomidorowym (ja używam domowego, własnego ajvaru), na sos wyłóż dodatki do pizzy. Smaż pod przykryciem do momentu roztopienia się serów, około 10 minut. W razie potrzeby dodaj troszkę oleju. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz