Makaron świderki w sosie pomidorowym z groszkiem i mięsem mielonym

Przez Izabela

Niniejszy przepis to moja ulubiona wariacja na temat makaronu. Podaję go swoim domownikom bardzo często i zawsze jestem przygotowana na prośby o dokładki. To łatwy przepis na szybki obiad lub sycącą kolację. Ponadto wystarczy zamienić makaron na bezglutenowy i można to danie serwować osobom na diecie bez glutenu. Często ten niezwykle prosty, aczkolwiek smaczny makaron wkładam do słoików i pasteryzuję przez 15 minut. Gotowy posiłek zabiera później mój student i, dzięki temu, z dala od domu może w każdej chwili zjeść domowy obiad. Tutaj znajdziesz przepis na makaron z pieczarkami i frankfurterkami w sosie serowo-śmietanowym, który również jest godny polecenia.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji

masło – 2 łyżki
cebula – 1 sztuka
czosnek – 3 ząbki
mięso mielone z szynki – 500 g
sól
pieprz
oregano
bazylia
przecier pomidorowy z kartonika – 1 sztuka 500 g
groszek – 1 puszka
tarta mozzarella – garść
natka pietruszki – pół pęczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Rozgrzej masło na patelni, podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka. Kiedy cebulka się delikatnie zeszkli, dodaj przeciśnięty czosnek. Kiedy poczujesz woń czosnku, dodaj mięso mielone i intensywnie je posiekaj na drobne kawałki. Dodaj do mięsa wszystkie przyprawy wg własnego uznania.

Dodaj do mięsa cały kartonik przecieru pomidorowego i zagotuj. Następnie dodaj groszek z puszki. Gotuj przez minutę i zdejmij patelnię z ognia.

Dodaj do sosu ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszaj. Posyp potrawę startą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz