Makaron z pieczarkami i frankfurterkami w sosie serowo-śmietanowym

Przez Izabela

Dania z makaronem to doskonała opcja na szybki, łatwy w wykonaniu ciepły posiłek. W kilka chwil wyczarujesz smaczną potrawę, którą zachwycisz swoich bliskich. Możesz ją również zabrać do pracy (jeśli oczywiście masz możliwość podgrzania posiłku). Ten przepis to idealne połączenie smaków: kiełbasek, sera i pieczarek, a wszystko to otulone aksamitnym sosem śmietanowym.

SKŁADNIKI:

cebula – 1 sztuka
frankfurterki – 6 sztuk
15 pieczarek
serek topiony podłużny – 1 sztuka
gęsta śmietana 12 % – 200 g
natka pietruszki – pół pęczka
starta mozzarella – garść
biały pieprz
olej do smażenia
makaron

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos. Zacznij od pokrojenia w drobną kostkę cebulki i przesmażenia jej na odrobinie rozgrzanego oleju.

Kiedy cebulka lekko się zeszkli, dodaj pokrojone frankfurterki i podsmaż je przez kilka minut.

Następnie dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażaj je do momentu aż się delikatnie zarumienią (kilka minut).

Kiedy pieczarki się zarumienią, dodaj serek topiony i śmietanę, dokładnie wszystko wymieszaj i duś przez chwilę.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku białym pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Teraz możesz dodać ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszać go z sosem.

Dodaj startą mozzarellę lub inny ser, wymieszaj. Oprusz natką pietruszki. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz