Naleśniki podane z waniliowym twarogiem oraz prażonymi jabłkami z miodem i cynamonem do idealna kompozycja smaków. Do wykonania ciasta potrzebujesz tylko dwóch składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Jest to doskonały pomysł na śniadanie we dwoje, deser dla dzieci czy nawet obiad. Każda pora dnia jest dobra na naleśniki! Ja korzystam z tego przepisu najczęściej wtedy, kiedy potrzebuję mniejszej ilości naleśników, z podanych składników wyjdą dwie sztuki. Zatem idealnie dla jednej czy dwóch osób.
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
jajko – 2 sztuki
opakowanie budyniu czekoladowego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWE:
twaróg – 150 g
miód – 2 łyżeczki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
SKŁADNIKI NA JABŁKA PRAŻONE:
jabłko – 2 sztuki
miód – 2 łyżeczki
cynamon – pół łyżeczki
masło orzechowe – opcjonalnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wbij do miski dwa jajka, a następnie ubijaj je mikserem (na najwyższych obrotach) do momentu uzyskania puszystej piany.
Dodawaj stopniowo proszek budyniowy w dalszym ciągu ubijając masę, pamiętając by zmniejszyć obroty miksera. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać troszkę mleka lub wody.
Rozgrzej patelnię delikatnie wysmarowaną olejem (ja użyłam kokosowego) i usmaż dwa naleśniki.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Połącz (np. widelcem) twaróg, miód i ekstrakt waniliowy.
Teraz pora na uprażenie jabłek. Ja to robię w rondelku, lecz możesz uprażyć owoce również na patelni. Pokrój obrane i umyte jabłka w kosteczkę i przełóż je do rondelka. Dodaj miód. Owoce puszczą sok, będą gotowe kiedy płyn odparuje.
Dodaj cynamon, wymieszaj i gotowe.
Na każdym naleśniku ułóż masę serową i prażone jabłka. Opcjonalnie dodaj masło orzechowe. Ja dodałam masło z kawałkami orzechów, które doskonale się komponują z pozostałymi smakami tejże potrawy.