Orzeźwiające ciasto cytrynowe

Przez Izabela

Ciasto cytrynowe, które zachwyca od pierwszego kęsa. Aksamitna masa cytrynowa na puszystym biszkopcie, delikatnie orzeźwiająca pianka, a całość zwieńczona polukrowanymi herbatnikami. Ciasto cytrynowe jest idealne na rodzinne spotkania, niedzielne wypieki, na stół wielkanocny, a także jako alternatywa dla słodkich, czekoladowych ciast. Ja uwielbiam wszystko co czekoladowe. Niemniej jednak czasami mam ochotę na coś orzeźwiającego i wówczas poniższe ciasto sprawdza się doskonale.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

jajko – 3 sztuki
mąka – 56 g (3 łyżki)
budyń waniliowy/śmietankowy – 2 łyżki (proszek budyniowy)
cukier – 56 g (3 łyżki)
szczypta soli, ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
sok z cytryny – 1 łyżka

SKŁADNIKI NA MASĘ CYTRYNOWĄ:

sok z cytryny – 200 ml (niepełna szklanka)
woda – 250 ml (szklanka)
cukier – 250 g (szklanka)
woda – 100 ml (pół szklanki)
mąka ziemniaczana – 4 łyżki
żółtka – 2 sztuki, masło – 80 g

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

woda – 250 ml (szklanka)
galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
śmietanka kremówka – 500 ml
śmietan fix – opcjonalnie

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

Nasączenie biszkoptu:
woda – pół szklanki
cukier – 1 łyżeczka
sok z połowy cytryny


Na wierzch ciasta:
herbatniki
cukier puder
wrzątek
sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od upieczenia biszkoptu. Prezentuję tutaj przepis na niski biszkopt, idealny do ciast warstwowych, do których wykonania potrzebny jest właśnie spód biszkoptowy. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki: formę (27 x 22 cm lub podobną) wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę i budyń połącz ze sobą w miseczce. Odmierz potrzebną ilość cukru. Białka oddziel od żółtek. Przygotuj wanilię i cytrynę.

Ubij białka ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera (do momentu uzyskania puszystej piany). Pamiętaj by nie ubijać białek zbyt długo. Kiedy piana będzie już puszysta, zacznij stopniowo dodawać cukier i w dalszym ciągu ubijaj białka.

Kiedy cukier się rozpuści, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie, również sukcesywnie, dodawaj mąkę i budyń. Wyłącz mikser.

Dodaj wanilię i sok z cytryny, wymieszaj szpatułką i przelej ciasto do formy.

Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (funkcja termoobieg). Dla pewności sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest w środku suche. Wyjmij biszkopt z piekarnika. Skrop wystudzony biszkopt przegotowaną wodą z łyżeczką cukru i sokiem z cytryny.

Teraz możesz zacząć przygotowanie masy cytrynowej. Wlej do rondelka sok z cytryny, wodę, wsyp cukier i doprowadź tę mieszaninę do wrzenia.

W międzyczasie rozpuść mąkę ziemniaczaną w połowie szklanki wody, w osobnej szklance roztrzep dwa żółtka, a następnie dodaj je do mieszaniny wody z mąką.

Kiedy sok z cytryny osiągnie temperaturę wrzenia, zagęść go (tak jak budyń) przygotowaną mieszaniną i energicznie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i dokładnie wymieszaj. Jeszcze gorącą masę cytrynową wyłóż na biszkopt. Kiedy wystygnie wstaw do lodówki na minimum godzinę.

W międzyczasie rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Kiedy zacznie tężeć, ubij śmietankę kremówkę (opcjonalnie dodając śmietan fix) i dodaj do niej tężejącą galaretkę. Wyłóż piankę na masę cytrynową.

Następnie na śmietankową piankę wyłóż herbatniki.

Polukruj herbatniki i wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz