Udka pieczone z kiełbasą i warzywami w sosie curry

Przez Izabela

Udka pieczone z kiełbasą i warzywami w sosie curry to aromatyczne, lekkie danie z nutą mięty i kolendry. Doskonały pomysł na szybki obiad jednogarnkowy czy solidną kolację. Najlepiej smakuje na świeżo, prosto po wyjęciu z pieca. Osobiście nie polecam przygotowania takich udek z dużym wyprzedzeniem. Mięta nadaje świeżości całej potrawie, curry aromatu, a mleko kokosowe i kolendra lekkości.

SKŁADNIKI / 4 porcje

udka z kurczaka – 4 sztuki
biała kiełbasa – 2 sztuki
pieczarki – 10-12 sztuk
papryka czerwona – 1 sztuka
ziemniaki – 5-6 sztuk
batat – 1 duża sztuka (można pominąć lub dodać marchewkę)
czosnek – 4 ząbki
masło – 6 łyżeczek
mięta suszona
curry
sól
pieprz biały
świeża kolendra (opcjonalnie natka pietruszki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj jedno duże (lub dwa mniejsze) naczynia żaroodporne lub blaszkę, w której będziesz piec mięso, delikatnie posmaruj dno oliwą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (funkcja termoobieg). Mięso skrop oliwą, natrzyj solą, białym pieprzem, miętą i curry, ułóż je w naczyniu. Na każdym kawałku mięsa ułóż łyżeczkę masła. Wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut.

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Sparz białą kiełbasę, zdejmij skórkę, pokrój kiełbasę na talarki. Obierz ziemniaki i batata, pokrój je w większą kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w kostkę lub paski. Obierz czosnek. Skrop warzywa oliwą, dopraw delikatnie solą, miętą, curry i białym pieprzem.

Dodaj kiełbasę i warzywa do udek.

Dodaj pozostałe masło i piecz do miękkości mięsa i ziemniaków (około 50 minut). W trakcie pieczenia od czasu do czasu wymieszaj warzywa.

Na około 10 minut przed końcem pieczenia dodaj kilka łyżek mleka kokosowego (zbita część), wymieszaj i piecz dalej. Po wyjęciu z piekarnika dodaj świeże listki kolendry.

You may also like

Zostaw komentarz