Kiełbasa słoikowa

Przez Izabela

Kiełbasa słoikowa – tradycyjny, polski przysmak kanapkowy. Rozmaite sklepy oferują apetycznie wyglądające słoiczki z kiełbasą, lecz po ich otwarciu czar pryska…. Dlatego przypominam przepis na kiełbasę słoikową, którą w łatwy sposób możesz przygotować w swojej kuchni, a jej smak mile zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich. Ja staram się jak najczęściej podawać swojej rodzinie własne wyroby. Uczę się, próbuję, testuję i cieszę każdym sukcesem. Z niniejszego przepisu wychodzi około 16 słoiczków kiełbasy o pojemności 300 ml (lub około 9 słoików o pojemności 500 ml). Ideałem jest zajadać świeże, domowe bułeczki z domowym masełkiem i taką kiełbasą. To co, zachęciłam Cię wystarczająco? A jeśli szukasz przepisu na wędlinę z indyka to zapraszam Cię tutaj.

SKŁADNIKI:

szynka wieprzowa okrągła (myszka) – 1,5 kg
łopatka wieprzowa – 1 kg
boczek surowy – 700 g
sól – 7 łyżeczek
pieprz – 5 łyżeczek
majeranek – 6 łyżeczek
żelatyna – 4 łyżki
czosnek – 12 ząbków
ziele angielskie – 12 ziarenek
woda – 1,5 szklanki (350 ml)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso należy zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. By oszczędzić czas polecam poprosić o to ekspedientkę w sklepie mięsnym. Wybierz świeże, dobre gatunkowo mięso ze sprawdzonej masarni. Nie musisz trzymać się dokładnie podanych przeze mnie ilości. Ważne by mięsa było łącznie ponad 3 kg. Boczek sprawi, że kiełbasa nie będzie zbyt sucha, troszkę tłuszczyku jej się przyda. Ponadto pojawi się wówczas galareta, którą większość osób bardzo lubi. Do wyrobu tej kiełbasy raczej unikaj karkówki, kiełbasa może być wówczas zbyt twarda.

Włóż mięso do miski i dodaj wszystkie przyprawy plus wodę. Ziele angielskie rozdrobnij wcześniej w moździerzu.

Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw na choćby godzinę (w miarę możliwości na dłużej) do lodówki.

Następnie łyżką nakładaj mięso do słoików na 3/4 ich wysokości dokładnie je ubijając. Zakręć słoiki i pasteryzuj je 2,5 godziny. Pozostaw do wystudzenia.

Gotowe słoiki z kiełbasą przechowuj w lodówce do kilku tygodni. Smacznego!

You may also like

6 komentarzy

Agnieszka 11 lutego, 2020 - 7:47 am

Witam,
mam pytanie odnośnie pasteryzacji. Pasteryzacja słoików z kiełbasą w piekarniku czy w garnku z wodą? Jeżeli w piekarniku to na ile stopni?
ps. pysznie wygląda wszystko co Pani gotuje.

Odpowiedź
Izabela 11 lutego, 2020 - 9:43 am

Dziękuję za miłe słowa. Pasteryzuję słoiki zawsze w garnku z wodą, przez 2,5 godziny. Pozdrawiam

Odpowiedź
Agnieszka 2 marca, 2020 - 7:06 am

Dzień dobry, kiełbasa z przepisu zrobiona, zamiast mięsa wieprzowego użyłam mięsa z udźca indyka. Pasteryzowałam w sumie 2,5h w garnku. Kiełbasa wyszła zwarta, z warstwą pysznej galaretki na wierzchu. Wyszło przepysznie ? Dziękuję za przepis i inspirację ?

Odpowiedź
Izabela 2 marca, 2020 - 7:32 pm

Bardzo dziękuję za informację. Sporo osób pyta o możliwość zamiany mięsa na drobiowe, więc pewnie chętnie skorzystają z takiej opcji. Pozdrawiam

Odpowiedź
Gosia 23 czerwca, 2020 - 6:14 am

A jaki wtedy tłuszcz?

Odpowiedź
Izabela 23 czerwca, 2020 - 10:15 pm

Do przygotowania kiełbasy drobiowej wystarczy mięso z kurczaka czy indyka. Trochę tłuszczyku jednak potrzeba by kiełbasa nie była zbyt sucha. Można dodać wówczas choćby niewielką ilość wieprzowiny lub wybrać udka jako mięso wiodące.

Odpowiedź

Zostaw komentarz