Filet z indyka w glazurze miodowo-musztardowej

Przez Izabela

Soczysty filet z indyka, pieczony w rękawie, dzięki marynacie miodowo-musztardowej jest niezwykle aromatyczny. Smakuje zarówno na ciepło, podany na obiad czy kolację, jak i na zimno jako dodatek do kanapek czy sałatek. Moja córka uwielbia kanapki do szkoły z takim filetem i świeżymi warzywami, głównie papryką czy ogórkiem. Jeśli znudził Ci się klasyczny smak piersi z indyka, ten przepis jest dla Ciebie. Przygotowanie zajmie Ci kilka minut, a pieczenie godzinę.

SKŁADNIKI / 1 filet

filet z piersi indyka – 1 sztuka około 700 g
olej – 3 łyżki
miód – 2 łyżki
musztarda – 1 łyżka
sok z cytryny – 1 łyżeczka
wędzona słodka papryka – 1 łyżeczka
pieprz biały – 1 łyżeczka, sól – 1 łyżeczka
tymianek – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyj mięso, osusz je. Przygotuj marynatę, czyli połącz wszystkie jej składniki. Natrzyj mięso dokładnie marynatą (ja wykorzystuję w tym celu pędzel kuchenny), włóż je do foliowego rękawa i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, funkcja termoobieg. Piecz mięso łącznie przez godzinę, po około 45 minutach rozetnij rękaw by indyk ładnie się zarumienił. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim mięso jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, odczekaj około 10 minut i możesz podawać. To istotne by nie kroić mięsa natychmiast po wyjęciu z piekarnika, dzięki temu zachowa ono swoją soczystość. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz