Trzy proste pomysły na dania z makaronem

Przez Izabela

Uwielbiam dania z makaronem nie tylko za ich wyjątkowy smak, lecz również za różnorodność i łatwość przyrządzania. Przedstawiam dzisiaj trzy propozycje łatwych i smacznych posiłków z makaronem. Do przygotowania każdego z nich potrzebujesz nie więcej niż pół godziny. Gwarancję wyjątkowego smaku zapewnią makarony najlepszej jakości i świeżość użytych produktów.

Niniejszy wpis powstał we współpracy z marką Goliard, producentem makaronów najlepszej jakości.

MAKARON Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Jest to niezwykle łatwe danie, które przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Kulki mini mozzarelli w połączeniu z suszonymi i świeżymi pomidorami dodane do makaronu zapewnią sycący, zbilansowany posiłek. Aromat pesto z suszonych pomidorów, czosnek i listki świeżej rukoli zadbają o aromat tej potrawy.

SKŁADNIKI:

makaron wstęgi z czosnkiem niedźwiedzim Goliard – 1 opakowanie
oliwa (może być smakowa, np. z bazylią lub chili) – kilka łyżek
czosnek – 4 ząbki
suszone pomidory – 12 sztuk
pomidorki koktajlowe – 8 sztuk
pesto z suszonymi pomidorami – 5 łyżeczek
mini kulki mozzarelli – 1 opakowanie
oregano – szczypta
świeżo mielony pieprz
kilka listków świeżej rukoli do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W lekko osolonej wodzie ugotuj al dente makaron wstęgi z czosnkiem niedźwiedzim. W międzyczasie rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy, ja wykorzystałam smakową oliwę z bazylią. Dodaj drobno pokrojony czosnek i podsmażaj go przez około minutę. Następnie dodaj pokrojone świeże i suszone pomidory, smaż je przez 2-3 minuty. Przełóż ugotowany wcześniej makaron na patelnię, dodaj pesto z suszonych pomidorów, szczyptę oregano, kulki mozzarelli, świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszaj całość. Zdejmij patelnię z ognia. Podawaj danie udekorowane świeżymi listkami rukoli.

MAKARON ZE SZPARAGAMI

Jest to idealna, wiosenna propozycja połączenia aromatycznego makaronu z czosnkiem niedźwiedzim z sezonowymi szparagami. Chrupiące szparagi dodają tej potrawie wiosennego, lekkiego charakteru, a czosnkowy aromat makaronu zapewnia wyjątkowy smak całości.

SKŁADNIKI:

makaron wstążki Goliard
zielone szparagi – 1 pęczek
oliwa do smażenia
sól i cukier do smaku
tarty parmezan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron wstęgi Goliard ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Szparagi pozbaw zwłókniałych końcówek. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, dodaj pokrojone szparagi i smaż je przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw je do smaku solą i szczyptą cukru. Do szparagów dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i posyp tartym parmezanem.

MAKARON Z PIECZARKAMI W SOSIE SEROWO-ŚMIETANOWYM

Jest to doskonały pomysł na pożywny, sycący obiad. Dodatek wędzonki nadaje potrawie charakteru, a aksamitny sos serowo-śmietanowy w połączeniu z makaronem dopełnia całości. Doskonała opcja na obiad, którego przygotowanie zajmie niewiele czasu, a zaskoczy wyjątkowym smakiem.

SKŁADNIKI:

makaron ze szpinakiem i pomidorami
pieczarki – 300 g
wędzonka – 300 g
cebula – 1 sztuka
świeża czerwona papryka – 1 sztuka
serek topiony śmietankowy(podłużny) – 1 opakowanie
świeże zioła – szczypiorek, bazylia, natka pietruszki
śmietana – kilka łyżek gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W lekko osolonej wodzie ugotuj al dente makaron. Pieczarki pokrój na plasterki, a wędzonkę, paprykę i cebulkę w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj wszystkie pokrojone składniki i podsmażaj je przez kilka minut. Wlej odrobinę wody, dodaj serek topiony i świeże zioła. Dokładnie wymieszaj całość i duś do momentu całkowitego roztopienia się serka. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj kilka łyżek śmietany, wymieszaj.

You may also like

Zostaw komentarz