Kostka alpejska

Przez Izabela

Kostka alpejska to biszkopt kakaowy z maślanym kremem krówkowym, bezami i bitą śmietaną. Przygotowałam te ciasto w wersji bezglutenowej, jednakże w przepisie podam zarówno tę wersję, jak i wersję klasyczną. Kostka alpejska to słodkie, sycące ciasto, prawdziwa bomba kaloryczna. Rozkosz dla koneserów słodkości. Stopień trudności wykonania tego wypieku jest bardzo łatwy, a całość zabierze Ci nieco ponad godzinę.

SKŁADNIKI:

BISZKOPT
jaja – 5 sztuk
szczypta soli
cukier – 5 łyżek
mąka kukurydziana lub pszenna – 5 łyżek
opakowanie budyniu czekoladowego (u mnie bez glutenu)
proszek do pieczenia – 1/3 łyżki
KREM
masło – 200 g
gotowa masa krówkowa – 1 puszka 510 g
bezy – 300 g
PONADTO
śmietanka kremówka – 500 ml
fix do śmietany – 2 sztuki
gorzka czekolada – 2 kostki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od upieczenia biszkoptu kakaowego. W tym celu starannie oddziel białka od żółtek uważając bu nie wpadła do nich skorupka jaj czy choćby kropelka żółtka. Dodaj do białek szczyptę soli i zacznij je ubijać na najwyższych obrotach miksera lub robota kuchennego. Kiedy piana będzie już niemal sztywna, zacznij do niej stopniowo dodawać cukier. Nie spiesz się. Piana z białek będzie gotowa kiedy stanie się sztywna, gładka i lśniąca. Wówczas zmniejsz nieco obroty miksera i dodaj kolejno wszystkie żółtka. Następnie ponownie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do masy jajecznej mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz biszkopt przez około 20 minut. Jest to czas orientacyjny, który może różnić się w zależności od ustawień piekarnika.

Biszkopt po upieczeniu

Na wierzchu biszkoptu po upieczeniu pojawi się skórka, którą warto zdjąć z uwagi na lepszą przyczepność kremu.

Pozostaw biszkopt do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotuj krem. Utrzyj masło na puszystą masę. Do utartego masła dodaj całe opakowanie masy krówkowej. Przy pomocy miksera dokładnie połącz ze sobą składniki.

Do masy maślano-krówkowej dodaj pokruszone bezy. Możesz użyć bezy kupione w sklepie na wagę lub własnoręcznie upieczone.

Całość dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką i przełóż na biszkopt. Opcjonalnie możesz skropić biszkopt rumem lub amaretto.

Od razu ubij na sztywno śmietanę kremówkę ze stabilizatorami. Wyłóż ją na krem. Wierzch ciasta posyp startą na tarce gorzką czekoladą. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz