Gulasz z piersi indyczej

Przez Izabela

Mięso z piersi indyczej jest niezwykle kruche i delikatne. Przedstawiam dzisiaj przepis na smaczny gulasz z indyka. Mięso jest dobrze przyprawione i dzięki duszeniu pozostaje miękkie i soczyste. Proponuję podawać je z młodymi ziemniakami i ulubionymi dodatkami warzywnymi, np. sałatą w śmietanie. Taki obiad przygotujesz w zaledwie kilka chwil i z pewnością zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem. Pomysł na właśnie takie wykorzystanie fileta z indyka pojawił się u mnie w związku z pierwotnym zamiarem upieczenia kebaba. W ostatniej chwili zmieniłam jednak zdanie i, jak się okazało, z przyjemnie zaskakującym skutkiem.

SKŁADNIKI:

filety z indyka – około 1 kg
mąka kukurydziana (może być pszenna) – 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
słodka, mielona papryka – 1 łyżka
przyprawa do kebaba – 1 łyżka
czosnek granulowany – 1 łyżka
bazylia – 2 łyżki
woda

SPOSÓB WYKONANIA:

Pokrój mięso na plastry lub w kostkę wielkości około 3 cm. Ja połowę filetów pokroiłam w plastry, a drugą połowę w mniejsze kąski. Włóż mięso do miski, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj całość tak, by dokładnie obtoczyć w mące każdy kawałek. Następnie dodaj przyprawy i również dokładnie wymieszaj.

Mięso przed obróbką termiczną

Możesz odstawić mięso na godzinę lub dwie do lodówki by smaki się przegryzły. Ja jednak od razu przeszłam do dalszych etapów.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i podsmaż na nim mięso przez kilka minut z każdej strony. Nie smaż go zbyt długo, tylko do ścięcia się białka i uzyskania lekko złocistego koloru.

Mięso w trakcie smażenia

W razie potrzeby, usmażone kawałki mięsa wyjmij na talerz by w tym czasie podsmażyć kolejne cząstki.

Pierwsze usmażone kawałki mięsa

W trakcie smażenia podlewaj mięso odrobiną wody. Kiedy całość mięsa będzie podsmażona, dodaj wodę w takiej ilości by mięso mogło się swobodnie dusić. Co jakiś czas mieszaj całość. Duś filety przez około 15 minut. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz