Mięso z piersi indyczej jest niezwykle kruche i delikatne. Przedstawiam dzisiaj przepis na smaczny gulasz z indyka. Mięso jest dobrze przyprawione i dzięki duszeniu pozostaje miękkie i soczyste. Proponuję podawać je z młodymi ziemniakami i ulubionymi dodatkami warzywnymi, np. sałatą w śmietanie. Taki obiad przygotujesz w zaledwie kilka chwil i z pewnością zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem. Pomysł na właśnie takie wykorzystanie fileta z indyka pojawił się u mnie w związku z pierwotnym zamiarem upieczenia kebaba. W ostatniej chwili zmieniłam jednak zdanie i, jak się okazało, z przyjemnie zaskakującym skutkiem.
SKŁADNIKI:
filety z indyka – około 1 kg
mąka kukurydziana (może być pszenna) – 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
słodka, mielona papryka – 1 łyżka
przyprawa do kebaba – 1 łyżka
czosnek granulowany – 1 łyżka
bazylia – 2 łyżki
woda
SPOSÓB WYKONANIA:
Pokrój mięso na plastry lub w kostkę wielkości około 3 cm. Ja połowę filetów pokroiłam w plastry, a drugą połowę w mniejsze kąski. Włóż mięso do miski, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj całość tak, by dokładnie obtoczyć w mące każdy kawałek. Następnie dodaj przyprawy i również dokładnie wymieszaj.
Możesz odstawić mięso na godzinę lub dwie do lodówki by smaki się przegryzły. Ja jednak od razu przeszłam do dalszych etapów.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i podsmaż na nim mięso przez kilka minut z każdej strony. Nie smaż go zbyt długo, tylko do ścięcia się białka i uzyskania lekko złocistego koloru.
W razie potrzeby, usmażone kawałki mięsa wyjmij na talerz by w tym czasie podsmażyć kolejne cząstki.
W trakcie smażenia podlewaj mięso odrobiną wody. Kiedy całość mięsa będzie podsmażona, dodaj wodę w takiej ilości by mięso mogło się swobodnie dusić. Co jakiś czas mieszaj całość. Duś filety przez około 15 minut. Smacznego!