Jeśli sernik to jedno z Twoich ulubionych ciast, a dodatkowo kochasz karmel i jabłka, to ten przepis jest dla Ciebie! Połączenie lekko cytrusowego sera ze słodkimi, karmelizowanymi jabłkami daje niesamowite wrażenia smakowe. Już w trakcie przygotowywania ciasta możesz poczuć jego wyjątkową jakość. Dodatek aromatycznych przypraw dodatkowo wzbogaca smak sernika.
SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA:
mąka (ja użyłam bezglutenowej)- 6 łyżek
cukier – 2-3 łyżki
masło w temperaturze pokojowej – 100 g
jajko – 1 sztuka
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANE JABŁKA:
duże, twarde jabłka – 2,5 szt.
woda – 2 niepełne szklanki (480 ml)
sok z połowy cytryny
cukier – 7 łyżek
szczypta soli
cynamon – 1 łyżeczka
szczypta gałko muszkatołowej
mielone goździki – pół łyżeczki
mąka ziemniaczana – 3,5 łyżki
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:
ser na sernik (z wiaderka) – 500 g
śmietanka kremówka 30% – 1 szklanka (250 ml)
cukier – 4 łyżki
ekstrakt cytrynowy – 1-2 łyżki
sok z połowy cytryny
mąka ziemniaczana – 6 łyżek
PONADTO:
karmel z puszki lub domowy karmel – 4 łyżeczki
WYKONANIE:
Przygotuj formę o średnicy około 22-24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie przygotuj ciasto na spód sernika. Wszystkie składniki możesz połączyć za pomocą miksera, malaksera lub robota kuchennego. Wyłóż ciasto do formy i wstaw do lodówki.
Przejdź do przygotowania karmelizowanych jabłek. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój owoce w kostkę o wielkości około 1 cm. Pozostałe składniki na warstwę karmelową dokładnie połącz w rondelku, małym garnku lub dużym kubku.
Przelej mieszaninę do patelni i doprowadź ją do wrzenia. Uwaga! Zacznie ona bardzo szybko gęstnieć i by nie doprowadzić do powstania niechcianych grudek, karmel należy energicznie mieszać. Dodatkowo polecam karmelizować całość na średnim ogniu, a kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszyć moc palnika.
Teraz dodaj pokrojone jabłka i karmelizuj całość jeszcze kilka minut (4-5). Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie przygotuj masę serową. Połącz dokładnie wszystkie składniki w całość korzystając z miksera lub robota kuchennego.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni. Na dno piekarnika możesz włożyć naczynie z wodą by sernik wyrósł równomiernie.
Wyjmij z lodówki formę z ciastem. Wyłóż do formy połowę karmelizowanych jabłek, dokładnie wyrównaj całość.
Następnie wylej całą masę serową i również ją wyrównaj.
Wstaw sernik do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik wewnątrz piekarnika jeszcze przez około 10-15 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pozostaw je do przestudzenia, a następnie wyłóż na wierzch pozostałe karmelizowane jabłka. Polej je podgrzanym w rondelku karmelem i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
5 komentarzy
Witam. Ile czasu trzeba piec jeśli chce się zrobić ala’tartę? Tylko spód i warstwa karmelizowanych jabłek.
Tylko do czasu upieczenia ciasta ?
Czyli 20 – 30 minut wystarczy?
Dzień dobry. Czy można użyć foremki do tarty?
Polecam przygotować ciasto w tortownicy.