Domowa pizza

Przez Izabela

Chyba każdy się ze mną zgodzi, że domowa pizza jest najlepsza. Po pierwsze, wiemy co jemy 🙂 Po drugie proces tworzenia domowej pizzy, zapachy unoszące się w kuchni, możliwość zaangażowania pozostałych członków rodziny to nieocenione aspekty domowej pizzy. Przedstawiam dzisiaj przepis, z którego ja korzystam. Wybór dodatków to zawsze rzecz gustu. Dodaj do swojej pizzy to, co lubisz.

SKŁADNIKI:

ciepła woda – 340 ml
świeże drożdze – 40 g
cukier – 2 łyżeczki
mąka – 600 g
sól – 2 łyżeczki
olej – 2 łyżki

Dodatkowo: sos do pizzy (ja wykorzystuję domowy ajvar) i ulubione dodatki (tutaj: szynka, ser, papryka, ogórki małosolne, oliewki, domowe suszone pomidory, czerwona cebula. Przyprawy: bazylia i oregano.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Połacz ze sobą wszystkie składniki na ciasto: mąkę, wodę, olej, sól, cukier i drożdże) i wyrabiaj przez około 10 minut. Ja w tym celu używam robota kuchennego, co jest niesamowicie wygodne. Kiedy wyrobisz ciasto, przykryj je ściereczka i pozostaw w ciepłym miejscu przez około godzinę.

Ciasto przed wyrastaniem

W międzyczasie przygotuj dodatki.

Dodatki do pizzy

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i jeszcze przez chwilę je wyrabiaj, a następnie dłońmi uformuj pożądany kształt pizzy. Posmaruj ciasto sosem do pizzy, ketchupem lub tak jak ja, domowym ajvarem. Przypraw bazylia i oregano, ułóż dodatki.

Sos do pizzy i przyprawy
Szynka i cebula
Ogórki małosolne
Papryka
Ser i oliwki

Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz przez około 25 minut. Smacznego!

You may also like

2 komentarze

Monika 16 stycznia, 2021 - 7:01 pm

Ja do ciasta na pizze dodaje żółtko. Jest elastyczne i chrupiące jednocześnie. Polecam

Odpowiedź
Izabela 20 stycznia, 2021 - 8:12 am

Dziękuję za wskazówkę

Odpowiedź

Zostaw komentarz