Chyba każdy się ze mną zgodzi, że domowa pizza jest najlepsza. Po pierwsze, wiemy co jemy 🙂 Po drugie proces tworzenia domowej pizzy, zapachy unoszące się w kuchni, możliwość zaangażowania pozostałych członków rodziny to nieocenione aspekty domowej pizzy. Przedstawiam dzisiaj przepis, z którego ja korzystam. Wybór dodatków to zawsze rzecz gustu. Dodaj do swojej pizzy to, co lubisz.
SKŁADNIKI:
ciepła woda – 340 ml
świeże drożdze – 40 g
cukier – 2 łyżeczki
mąka – 600 g
sól – 2 łyżeczki
olej – 2 łyżki
Dodatkowo: sos do pizzy (ja wykorzystuję domowy ajvar) i ulubione dodatki (tutaj: szynka, ser, papryka, ogórki małosolne, oliewki, domowe suszone pomidory, czerwona cebula. Przyprawy: bazylia i oregano.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Połacz ze sobą wszystkie składniki na ciasto: mąkę, wodę, olej, sól, cukier i drożdże) i wyrabiaj przez około 10 minut. Ja w tym celu używam robota kuchennego, co jest niesamowicie wygodne. Kiedy wyrobisz ciasto, przykryj je ściereczka i pozostaw w ciepłym miejscu przez około godzinę.
W międzyczasie przygotuj dodatki.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i jeszcze przez chwilę je wyrabiaj, a następnie dłońmi uformuj pożądany kształt pizzy. Posmaruj ciasto sosem do pizzy, ketchupem lub tak jak ja, domowym ajvarem. Przypraw bazylia i oregano, ułóż dodatki.
Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz przez około 25 minut. Smacznego!
2 komentarze
Ja do ciasta na pizze dodaje żółtko. Jest elastyczne i chrupiące jednocześnie. Polecam
Dziękuję za wskazówkę