Domowy, żółty ser

Przez Izabela

Niniejszy przepis na domowy, żółty ser nie jest skomplikowany. Wystarczy kilka podstawowych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Zrobienie tego sera wymaga jednak pewnej wprawy i szybkiego działania. Całość przygotowania zajmuje jedynie kilka minut, lecz nie wolno ani na moment przerwać produkcji. Należy zatem przygotować wszystkie niezbędne produkty, naczynia i garnki by mieć je pod ręką kiedy będą potrzebne. Aby uniknąć powstania niechcianych grudek, należy przez cały czas energicznie mieszać masę serową. Zainteresowanych odsyłam tutaj by w wyróżnionych relacjach zobaczyć nagrania z przygotowywania przeze mnie takiego sera.

SKŁADNIKI:

twaróg – 4 kostki po 250 g
żółtka – 3 sztuki
sól – 1,5 łyżeczki
soda – 1 kopiasta łyżeczka
mleko 3,2% – 1 litr
masło – 100 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania wszystkich niezbędnych składników, sita, garnka do smażenia sera, garnka do gotowania mleka i formy do sera. Wyrób domowego sera wymaga szybkiego działania i wszystko co niezbędne powinno znajdować się pod ręką. Teraz przejdź do rozdrobnienia twarogu za pomocą widelca.

Następnie przejdź do zagotowania mleka. Wybierz do tego celu garnek z grubym dnem. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego pokruszony twaróg oraz sól.

Gotuj ser w mleku, dość często mieszając, do momentu aż oddzieli się serwatka. Pojawi się wówczas żółty, niezbyt przyjemny w zapachu płyn. Gotuj ser jeszcze kilka minut. Próbowałam zrobić zdjęcie serwatki, lecz utrudniała to temperatura wrzenia. Poniżej najlepsze ujęcie jakie udało mi się zrobić.

Kiedy już oddzieli się serwatka, przelej całość przez sito. Zostanie na nim ser. Pozostaw go na kilka minut.

W tym czasie rozgrzej duży garnek i rozpuść w nim masło. Dodaj ser i smaż go do momentu aż wchłonie cały tłuszcz. Teraz dodaj 3 żółtka i bardzo energicznie mieszaj całość. Kiedy masa serowa będzie jednolita (trwa to kilkadziesiąt sekund), dodaj sodę i w dalszym ciągu intensywnie mieszaj. Po dodaniu sody masa powinna zwiększać swoją objętość. Mieszaj około pół minuty, po czym natychmiast przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Nie odkładaj tego kroku na później, ponieważ już po chwili mogą zacząć się robić niechciane grudki. Poniżej zdjęcie, na którym pokazuję jak wygląda ser bezpośrednio po wyłożeniu do formy. Ja zawsze wykładam formę folią spożywczą by łatwiej wyjąć ser kiedy już będzie gotowy do spożycia.

Tak wygląda ser bezpośrednio po przełożeniu do formy.

Pozostaw ser do wystudzenia, a następnie schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc. W razie takiej potrzeby, wystarczy kilka godzin chłodzenia. Na poniższym zdjęciu pokazuję jak wygląda ser po około godzinie od jego przygotowania. Smacznego!

You may also like

7 komentarzy

Regina 5 marca, 2020 - 6:09 pm

Ale pyszny ser. Polecam ! Moi domiwnicy byli zachwyceni. Super blog, chetnie tu zagladam ?

Odpowiedź
Izabela 5 marca, 2020 - 6:43 pm

Miło mi Cię tu gościć. A ser faktycznie potrafi skraść serca. Pozdrawiam

Odpowiedź
Kasia 28 lipca, 2022 - 2:59 pm

Bardzo fajny i szybki w tworzeniu ser? W wersji podstawowej dla mnie jednak zbyt delikatny w smaku i mało serowy. Znalazłam sposób, aby wzmocnić smak takiego sera przez dodanie niewielkiego kawalka cheddara/gorgonzoli lub innego wyrazistego sera (przed dodaniem żółtek). Wtedy jest idealny ?

Odpowiedź
Karolina 13 sierpnia, 2020 - 7:29 am

Czy można czymś zastąpić mleko?

Odpowiedź
Izabela 7 października, 2020 - 6:11 pm

Niestety nie można

Odpowiedź
Kukunariss 16 lutego, 2021 - 9:38 pm

Z podanych proporcji ile gotowego sera wychodzi mniej wiecej..?

Odpowiedź
Izabela 15 marca, 2021 - 8:26 pm

Ciężko to dokładnie określić, nigdy nie ważyłam. Wychodzi dokładnie tyle ile na zdjęciach.

Odpowiedź

Zostaw komentarz